Vlnr: Arek Milik, Davy Klaassen, Ricardo Kishna en Lasse Schöne
Volledig scherm
Vlnr: Arek Milik, Davy Klaassen, Ricardo Kishna en Lasse Schöne © epa

Ajax - APOEL: Een levensgroot verschil in vijf jaar tijd

Ajax speelt vanavond het eerste play-offduel tegen APOEL Nicosia. Het is niet de eerste keer dat Ajax tegen die club speelt. In 2014 deden de Amsterdammers dat ook. Het verschil van nu met toen is levensgroot.

Lucas Andersen
Volledig scherm
Lucas Andersen © EPA

Ajax treedt vanavond in Nicosia aan met fraaie namen. Met een op rechts zwervende vedette die aanbiedingen afslaat uit de Priméra División en de Premier League en een ervaren Servische international die bijna altijd scoort. Een door Real Madrid begeerde jeugdexponent op het middenveld en een Argentijnse international als linksback. We kunnen nog wel even doorgaan: Er speelt ook een Braziliaanse international mee. Dat er een Nederlandse international niet meedoet vanwege een blessure lijkt niet eens een groot gemis.

Maar hoe anders was dat toen Ajax voor het laatst tegen APOEL speelde. Op 30 september 2014 trad Ajax in Nicosia aan met de volgende elf namen: Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn, Joël Veltman, Niklas Moisander, Nicolai Boilesen, Nick Viergever, Davy Klaassen, Thulani Serero, Lasse Schöne, Kolbeinn Sigthórsson en Lucas Andersen. Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi vielen in. Het werd toen 1-1 en het betrof een wedstrijd in de groepsfase van de Champions League.

Erik ten Hag was nog trainer van het tweede team van Bayern München, Hakim Ziyech speelde net bij FC Twente en van Donny van de Beek had het grote publiek nog nooit gehoord.

Kijk je naar de elftalfoto van toen dan besef je pas wat een groei Ajax heeft doorgemaakt. Het elftal van toen werd onder trainer Frank de Boer vaak kampioen en legde zo min of meer de financiële basis die ook hebben bijgedragen aan de successen van nu maar het verschil van toen met nu is levensgroot. Frank de Boer posteerde verdediger Nick Viergever die avond in Nicosia op het middenveld en Lasse Schöne als hangende rechtsbuiten. Voor veel spelers van toen bleek later geen toekomst meer bij de club waarna een afscheid door de achterdeur volgde. Ricardo van Rhijn probeert zijn carrière nu bij Heerenveen op te pakken, Nicolai Boilesen speelt alweer een tijdje in Denemarken, net als Lucas Andersen. Terwijl Serero op het middenveld van Vitesse zijn meters maakt. Kolbeinn Sigthórson speelde eergisteren met AIK Solna mee tegen Kalmar in de Zweedse competitie. Hij staat nu vier wedstrijden droog maar is eigenlijk allang blij dat hij weer kan spelen na mislukte avonturen bij FC Nantes en Galatasaray. Alleen Joël Veltman speelt nog steeds bij Ajax.

APOEL Nicosia telt met Tomas De Vincenti, Efstahios Alonefitsk, Georgos Efrem en Nicholas Ioannou liefst vier speler in de selectie die toen speelden. Maar om de vraag van een Cypriotische journalist of hij bij die spelers was nagegaan of zij goed weten hoe ze Ajax moeten bestrijden moest APOEL-trainer Thomas Doll gisteravond lachen. ,,De club is compleet veranderd sinds toen.”

Joël Veltman in 2014 tegen APOEL Nicosia
Volledig scherm
Joël Veltman in 2014 tegen APOEL Nicosia © ANP

Overigens werd het toen in 2014, 1-1. Lucas Andersen scoorde zijn tot nu toe enige goal in de Champions League. Met een 1-1 zal Ajax vanavond niet per se heel tevreden zijn. Al is het wel een stand waarvan de club kan zeggen dat het karwei in Amsterdam afgemaakt kan worden. En dan speelt Ajax Champions League, iets wat het team van Van Rhijn, Sigthórsson en Boilesen in 2014 al had bereikt.

Verliezen van APOEL zou Ajax-onwaardig zijn: