LASK Linz viert de 2-0.
Volledig scherm
LASK Linz viert de 2-0. © Getty Images
2
EINDE
0
  • Marko Raguz 44' 50'

Aanvallend onmachtig AZ uit Europa League geslingerd door LASK Linz

Een nederlaag in Oostenrijk tegen LASK Linz heeft ervoor gezorgd dat AZ is uitgeschakeld in de Europa League (2-0). De club moet zich nu alleen nog maar richten op de eredivisie.

Door Nik Kok

De Europese eliminatie is een volgende tegenvaller voor de club die er in de winterstop nog zo goed voor stond. Sterker nog, aan het begin van de maand februari had de club nog zelfs drie troeven in handen. Maar de club kan zich nu alleen nog maar richten op de eredivisie. Zondag speelt het dan tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena om in elk geval dichtbij koploper Ajax te blijven.

Net toen AZ in het Linzer stadion het gevoel kreeg dat het best nog weleens een leuke avond kon worden in Oostenrijk, trachtte Oussama Idrissi op een wilde en onhandige manier Reinhold Rantfl te stuiten, waarna scheidsrechter Jovanovic niets anders kon doen dan de bal op de stip leggen. Spits Raguz benutte de strafschop onberispelijk. De beslissing kwam vervolgens net na rust toen spits Raguz weer raak schoot. Het bleek de doodsteek voor AZ, dat daarna doorvoetbalde in de wetenschap dat het nog twee keer moest scoren.

Marko Raguz was de grote man aan de kant van LASK.
Volledig scherm
Marko Raguz was de grote man aan de kant van LASK. © EPA

Tot dat moment leek AZ, bepaald nog niet in grootse vorm, een soort van oplossing te hebben gevonden om het LASK zo lastig mogelijk te maken. Over die ontmanteling van de tegenstander was lang nagedacht door trainer Arne Slot. AZ zocht en vond de ruimte achter de Oostenrijkse defensie. Na een minuut of twintig werd Oussama Idrissi gelanceerd en de doortocht naar het doel leek vrij. Hij bood Calvin Stengs de mogelijkheid om de score te openen, maar de voorzet was te scherp. En even later werd de snelle Boadu vanuit het middenveld weggestoken. Cruciaal in de tactiek van AZ was ook de terugkeer van Fredrik Midtsjø, de Noor die in de heenwedstrijd nog geschorst was. Hij veroverde de nodige ballen op het middenveld en speelde zich meer dan eens knap vrij.

Onmachtig

Toch was ook LASK gevaarlijk en werd eens te meer duidelijk dat de Oostenrijkse koploper drie maanden geleden, PSV in hetzelfde stadion nog weg had gespeeld. Keeper Marco Bizot moest AZ al een keer redden in de eerste helft. Op de dadendrang van de latere doelpuntenmaker Raguz had hij geen antwoord.

In de wetenschap dat AZ zich in de huidige Europese campagne enkele keren op wonderbaarlijke wijze terugvocht trachtte AZ nog iets te forceren met supersub Ferdy Druijf in de ploeg maar erg dichtbij kwamen de Alkmaarders niet. Ook niet nadat Philipp Wiesinger nog een rode kaart kreeg.. 

Alexander Schlager slaat de bal weg.
Volledig scherm
Alexander Schlager slaat de bal weg. © BSR Agency
Calvin Stengs.
Volledig scherm
Calvin Stengs. © BSR Agency
Dani de Wit in gesprek met de scheidsrechter.
Volledig scherm
Dani de Wit in gesprek met de scheidsrechter. © ANP Sport
Volledig scherm
© EPA