Fans van Arsenal in Mestalla, waar vanavond met 2-4 werd gewonnen van Valencia.
Volledig scherm
Fans van Arsenal in Mestalla, waar vanavond met 2-4 werd gewonnen van Valencia. © BSR Agency

12.000 van de 68.000 finalekaarten voor fans Arsenal en Chelsea

Arsenal en Chelsea staan op woensdag 29 mei tegenover elkaar in de Europa League-finale, maar voor fans van de clubs uit Londen wordt dit nog een hele onderneming. 

Ten eerste is duidelijk dat beide clubs slechts 6000 kaarten zullen krijgen om te verkopen aan hun trouwste fans. Dat betekent dat slechts 12.000 van de 68.000 kaarten voor de finale in het Olympisch Stadion in Bakoe worden verkocht door de clubs zelf. De resterende 54.000 kaarten zullen worden verkocht aan sponsors en voetballiefhebbers in Azerbeidzjan en omstreken, maar een groot gedeelte van de kaarten zal waarschijnlijk snel op de zwarte markt belanden. 

BBC Sport on Twitter

CONFIRMED! 6000 tickets for Arsenal fans 6000 tickets for Chelsea fans Chelsea v Arsenal Uefa #EuropaLeague final Wednesday May 29, 2019 Kick off 20:00 (UK time) ➡ https://t.co/RS46Ch5grv #UEL #CHEFRA #VALARS

Alsof dat nog niet vervelend genoeg is voor de fans van Arsenal en Chelsea, is er nog de reis naar Bakoe. Er gaan momenteel nog geen directe vluchten vanuit Engeland naar Azerbeidzjan in de week van de finale. Wel is er de mogelijkheid om te vliegen via Kiev of Istanbul, maar dit brengt de nodige vertraging met zich mee. De enige optie om direct van Londen naar Bakoe te vliegen betekent voorlopig dat je een week in de hoofdstad van Azerbeidzjan zal moeten blijven, van zaterdag tot zaterdag. Reizen met de trein kan ook, maar dat betekent minimaal elf keer overstappen. Vanaf het Oekraïnse Kharkov duurt de reis nog twee hele dagen. 

Reizen per auto kan natuurlijk ook nog, maar de tocht van ruim 4600 kilometer zal zeker 58 uur in beslag nemen. De finale op woensdag 29 mei begint om 21.00 uur Nederlandse tijd, maar dat betekent dus ook pas om 23.00 uur lokale tijd. Fijne wedstrijd, Londenaren!  

,,De UEFA heeft laten weten dat beide clubs slechts 6000 kaarten krijgen. Dit teleurstellende aantal zorgt ervoor dat het voor ons extreem moeilijk wordt om te bepalen hoe we de kaartjes gaan toewijzen aan jullie, onze trouwe fans’', schrijft Arsenal op de website. ,,We zijn trots op onze 45.000 seizoenkaarthouders en meer dan 180.000 officiële leden.’’

Zowel Arsenal als Chelsea verwacht dat veel meer dan 6000 fans de reis van zo’n 4000 kilometer naar Bakoe willen maken. Een retourtje per vliegtuig naar Azerbeidzjan kost naar schatting zo’n 1000 pond, ruim 1100 euro.