Wales pakt EK-ticket in kraker, België beëindigt perfecte kwalificatie in stijl

Wales is het twintigste land dat zich heeft verzekerd van deelname aan het EK 2020. De Welshmen klopten in een onderling duel Hongarije (2-0) en zijn er dus net als vier jaar geleden weer bij.

Groep E

Volledig scherm
Aaron Ramsey en Gareth Bale vieren feest. © AFP

Alleen in Groep E was het tot vanavond nog spannend. WK-finalist Kroatië was al zeker van de eerste plek én een EK-ticket, maar daarachter waren het Hongarije (12 punten), Wales (11 punten) en Slowakije (10 punten) die nog hoopten op het tweede EK-ticket. De verhoudingen waren duidelijk: als Wales in eigen huis van Hongarije zou winnen, zou Wales net als vier jaar geleden naar het EK gaan. Als Hongarije de winst pakte op bezoek in Wales, zou die ploeg de tweede plek behouden en ook naar het EK gaan. Alleen als Wales en Hongarije gelijk zouden spelen, zou Slowakije nog toe kunnen slaan bij winst in eigen huis tegen Azerbeidzjan. 

Het waren echter de sterspelers die opstonden bij Wales. Juventus-middenvelder Aaron Ramsey kopte voor rust de 1-0 tegen de touwen na een prachtige voorzet van Gareth Bale. In de tweede helft was het wederom Ramsey die doel trof en er zodoende geen misverstand meer over liet bestaan: niet Hongarije, niet Slowakije, maar Wales gaat net het EK 2020. Slowakije won wel van Azerbeidzjan: 2-0. 

Volledig scherm
© EPA

Groep G

Volledig scherm
Robert Lewandowski. © Getty Images

Polen en Oostenrijk waren al verzekerd van de EK-tickets in Groep G. Polen won ook de laatste wedstrijd van Slovenië (3-2). Jacek Góralski maakte in de 81e minuut het winnende doelpunt. Sterspeler Robert Lewandowski deed de hele wedstrijd mee bij de Polen en hij maakte de 2-1. Josip Ilicic maakte kort daarna gelijk. Dat deed hij op aangeven van Vitesse-aanvaller Tim Matavz, die in de eerste helft de 1-1 had gemaakt. Jasmin Kurtic kreeg in de slotfase zijn tweede gele kaart.

Oostenrijk daarentegen ging onderuit. Letland was in eigen land verrassend met 1-0 te sterk en pakte daardoor de eerste punten in de EK-kwalificatie. Marcis Oss scoorde. Letland had pas twee keer gescoord en al 28 tegendoelpunten. Het andere duel in Groep G eindigde in een 1-0 overwinning voor Noord-Macedonië in de thuiswedstrijd tegen Israël. 

Groep I

In Groep I waren ook alle beslissingen gevallen. België was al verzekerd van de eerste plaats én dus ook van een EK-ticket terwijl Rusland het tweede ticket in die groep op had geëist. Voor België lag er nog wel een mooi doel voor het oprapen. Bij een zege op Cyprus zouden de Rode Duivels namelijk een perfect EK-kwalificatietoernooi hebben gespeeld. Tot vanavond werden namelijk alle wedstrijden gewonnen door België.

En daar kwam vanavond nog een tiende overwinning bij. Iets wat bij rust al een zekerheid was. Cyprus kwam via Nicholas Ioannou nog wel brutaal op voorsprong, maar nog voor rust wisten de Belgen via Christian Benteke, tweemaal Kevin De Bruyne en Yannick Carrasco orde op zaken te stellen: 4-1. België was daardoor nog dicht bij een record. Alleen Spanje (42 goals) maakte in aanloop naar het EK 2000 meer goals in de huidige kwalificatie dan België, dat daarvoor in de tweede helft nog vier keer moest scoren.

Dat lukte niet. België maakte nog wel goal 39 en 40 en zorgde zodoende voor een 6-1 overwinning op Cyprus. Kypros Christoforou (eigen goal) en Benteke zorgde met zijn tweede voor de eindstand.  Rusland won met 0-5 van San Marino en Schotland - Kazachstan eindigde in 3-1.

Deelnemers

Dit zijn nu de twintig landen die verzekerd zijn van EK-deelname: Engeland, Tsjechië, Oekraïne, Portugal, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Denemarken, Kroatië, Spanje, Zweden, Polen, Oostenrijk, Frankrijk, Turkije, België, Rusland, Italië, Finland en Wales.