Volledig scherm
Merel van Dongen vorig seizoen in een onderonsje met Stefanie van der Gragt en Lieke Martens na Real Betis - FC Barcelona. © BSR Agency

Voetbalsters in Spaanse competitie gaan staken voor betere CAO

De voetbalsters in de Liga Iberdrola zijn het beu en eisen professionalisering van de Spaanse vrouwencompetitie. Al lange tijd vragen de voetbalsters erom, maar tevergeefs. ,,Nog steeds is er geen akkoord. Het is tijd voor actie", schrijft Merel van Dongen, die sinds vorig jaar voor Real Betis speelt. 

Van Dongen komt uit voor het vrouwenteam van Real Betis uit Sevilla en eist onder andere een minimumsalaris voor speelsters. ,,Al maanden wordt er tevergeefs geprobeerd tot een CAO te komen met minimale arbeidsovereenkomsten (o.a. minimaal salaris van 16.000 euro) en een minimaal aantal uren, maar nog steeds is er geen akkoord.”

Er wordt al vaker geklaagd door speelsters over de omstandigheden in de Spaanse competitie, waaronder over de velden. Daarnaast wordt de competitie nauwelijks in beeld gebracht. FC Barcelona gaat daar al verandering in brengen door een korte samenvatting op haar eigen kanalen te verspreiden. 

Merel van Dongen speelt sinds vorig jaar bij Real Betis, maar is zeker niet de enige Nederlandse speelster in de Spaanse competitie. Stefanie van der Gragt en Lieke Martens komen uit voor FC Barcelona, terwijl Sari van Veenendaal na het WK overstapte van Arsenal naar kampioen Atlético Madrid. Keepster Jennifer Vreugdenhil en verdedigster Mandy van den Berg spelen bij Valencia. 

Merel van Dongen on Twitter

We gaan staken (🇪🇸competitie). Al maanden wordt er tevergeefs geprobeerd tot een CAO te komen met minimale arbeidsovereenkomsten (o.a. een min. salaris van €16.000 per jaar (fte) en een min aantal uren; 75% fte, en meer). Nog steeds is er geen akkoord. Het is tijd voor actie. https://t.co/i8XKL2iz5D