Venezuela ontsnapt dankzij VAR: Drie goals Brazilië afgekeurd

video'sMet dank aan de VAR hield Venezuela in de Copa América een puntje over aan het duel met Brazilië. De videoscheids keurde twee goals van het gastland af waardoor het in Salvador 0-0 bleef. Ook bij een derde treffer van Coutinho ging het feest niet door.

Brazilië dacht vlak voor rust op 1-0 te komen maar werd teruggefloten vanwege een overtreding. Na een uur zag Gabriel Jesus een treffer afgekeurd omdat Firmino buitenspel gestaan had. Philippe Coutinho leek in de slotfase alsnog voor opluchting te zorgen, maar deze keer stond een handsbal van Firmino de winnende goal in de weg.

Het afkeuren van de laatste goal was een beslissing van de scheidsrechter zelf. ‘Lang leve de VAR',  zei Rafael Dudamel, de bondscoach van Venezuela. ,,We speelden een geweldige wedstrijd tegen een team dat bestaat uit heel goede voetballers. Dit is een historisch resultaat voor ons.’’

David Neres had opnieuw een basisplaats bij Brazilië. De Ajacied werd in de 72ste minuut gewisseld. Het gelijkspel zorgde voor ontevredenheid bij de Braziliaanse fans. ,,Dat begrijp ik, ze willen ons zien winnen en doelpunten zien maken’’, aldus bondscoach Tite.

In groep A staan Brazilië en Peru nu met vier punten uit twee wedstrijden boven. Peru won met 3-1 van Bolivia door goals van José Paolo Guerrero, Jefferson Farfan en Edinson Flores. Peru en Brazilië spelen zaterdag tegen elkaar. Beide landen hebben genoeg aan een gelijkspel om de kwartfinales te bereiken. Venezuela staat nu op 2 punten en Bolivia is nog puntloos.

De eerste twee landen uit de drie poules kwalificeren zich samen met de twee beste nummers drie voor de kwartfinales.

Bekijk hier de samenvatting van Peru - Bolivia.

Volledig scherm
Roberto Firmino baalt tegen Venezuela. © REUTERS
Volledig scherm
Philippe Coutinho (m) baalt dat ook zijn goal is afgekeurd. © AP