Volledig scherm
28 mei 2017: Francesco Totti heeft zijn laatste duel gespeeld bij AS Roma. © Getty Images

Totti neemt ontslag en vertrekt na 27 jaar bij AS Roma

Francesco Totti vertrekt na 27 jaar bij AS Roma. Dat maakte de 42-jarige clubicoon, die na zijn actieve carrière ambassadeur was, zojuist bekend op een persconferentie.

Totti stopte in 2017 als actief voetballer bij AS Roma, nadat hij in 1992 via de jeugdopleiding was doorgestoten naar de A-selectie. Hij speelde nooit bij een andere club. Na zijn actieve loopbaan in 2017 trad hij toe tot de leiding van de club als ambassadeur. 

Volledig scherm
17 juni 2019: Francesco Totti laat op een persconferentie in het Coni Palace in Rome weten ontslag te nemen bij AS Roma. © REUTERS

Op een persconferentie vanmiddag zei Totti dat hij AS Roma ook na een teleurstellend seizoen - de club werd slechts zesde in de Serie A - graag verder wilde helpen als technisch directeur. ,,Maar de club wilde mij niet meer. Dat was voor mij reden om ontslag te nemen. Ik heb een email gestuurd om iets te zeggen wat ik nooit voor mogelijk hield. Ik heb mijn ontslagbrief geschreven”, zei een emotionele Totti bij een speciaal belegde persconferentie. 

,,Ik heb er lang over nagedacht. Dit is toch mijn thuis, ik ben hier vaker geweest dan in mijn eigen huis. Maar gezien de omstandigheden en de opties die ik heb gekregen moet ik dit harde besluit toch nemen”, vervolgt ‘Il Capitano’, die graag als technisch directeur aan de slag was gegaan in Rome maar niet het gevoel kreeg dat hij de gewenste kandidaat was.

Na zijn spelersloopbaan kreeg Totti een contract als directeur bij AS Roma. Naast het ambassadeurschap zou hij worden klaargestoomd om later als technische man aan de slag te gaan. ,,Het is niet mijn schuld dat het zo gelopen is. Iedereen weet dat ik soort van gedwongen werd om te stoppen met voetbal maar ik merkte al snel dat ze geen raad wisten met mijn ambities. De clubleiding wist wat ik wilde, maar ze namen alle beslissingen zonder mij.”

Totti werkte onder technisch directeur Monchi, die in maart ontslag nam. De clubheld is teleurgesteld in mensen bij AS Roma. ,,Er zijn zoveel beloften gedaan maar nooit nagekomen. AS Roma blijft voor mij altijd de mooiste club van de wereld met de beste fans, maar op deze manier hoeft het van mij niet meer.”

Het clubicoon doelde vooral op de komst in 2011 van de Amerikaanse eigenaren. ,,Zij deden alles om de Romeinen van Roma te scheiden. Ze wilden ons allemaal weg hebben en uiteindelijk zijn ze daarin geslaagd.”

Totti (42) zal binnenkort bekendmaken wat hij gaat doen.