De Engelse bondscoach Gareth Southgate.
Volledig scherm
De Engelse bondscoach Gareth Southgate. © BSR Agency

Southgate vreest racistische fans in Bulgarije

Bondscoach Gareth Southgate van Engeland vreest dat zijn spelers meer racistische spreekkoren te horen krijgen tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd op 14 oktober in en tegen Bulgarije. 

Dat zegt hij naar aanleiding van de thuiswedstrijd vorige week tegen de Bulgaren (4-0 voor Engeland) waarin fans uit het Oost-Europese land vooral de donkere Engelse speler Raheem Sterling uitscholden. ,,Ik maak me zorgen. Ik zal mijn spelers waarschuwen, maar ik vertrouw erop dat de supporters van beide partijen zich gedragen,” aldus Southgate.

De Engelse voetbalbond FA heeft vorige week een Bulgaar uit het stadion verwijderd wegens “discriminerend gedrag”. Bulgarije kreeg al sancties van de Europese bond UEFA wegens misdragingen van de supporters tijdens wedstrijden eerder dit jaar. Zo moet in de thuiswedstrijd tegen Engeland een deel van het stadion in Sofia leeg blijven. 

Ook in de uitwedstrijd tegen Montenegro in maart van dit jaar moesten de Engelse spelers Danny Rose en Raheem Sterling het ontgelden. De nationale ploeg van Montenegro moest van de UEFA voor straf de thuiswedstrijd tegen Kosovo zonder publiek spelen. Rose zei door het racistische gedrag van de supporters “naar het eind van zijn carrière te smachten”.

Tijdens Bulgarije-Engeland in 2011 maakten supporters ook al oerwoudgeluiden richting Engelse spelers. De UEFA gaf de Bulgaarse bond daarvoor destijds een boete van 40.000 euro.