Volledig scherm
© Getty Images

Samen juichen kan niet, maar zo lukt het wel

De Duitse voetbalbond heeft na weer het eerste speelweekeinde van de Bundesliga een brief rond laten gaan waarin nogmaals benadrukt wordt dat het niet de bedoeling is om samen te juichen. Knuffelen en highfives zijn uitgesloten, maar er zijn meer dan genoeg voorbeelden hoe voetballers in tijden van corona wel een doelpunt te vieren.

1. Doe als Ronaldo

Het viel vrijdagavond alweer op bij Hertha BSC. Vorig week vielen ze elkaar nog in de arm, nu waren het tegen stadgenoot Union Berlin (4-0) de doelpuntenmakers die ploeggenoten opzichtig op afstand probeerden te houden. Het is wat een van de beste spelers van de wereld al jaren doet als hij scoort. Cristiano Ronaldo sprint naar de hoekvlag, maakt een enorme sprong, draait 180 graden en spreidt zijn armen. Daarbij roept hij zo hard ‘Siii’ dat ploeggenoten wel afstand houden.

Volledig scherm
© Getty Images

2. Buikschuiver

Een andere karakteristieke juichwijze is de buikschuiver. Overigens vooral aan te bevelen op een nat veld. Pierre van Hooijdonk stond er tijdens zijn loopbaan bekend om, maar later deed zelfs Marc Overmars hem als technisch directeur van Ajax nog eens na. Voordeel van deze techniek: je weet zeker dat niet iedereen je direct achterna gaat.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

3. Ouderwets

Wat natuurlijk ook altijd kan: juich als Johan Cruijff. De ouderwetse zwaai met de armen en tijdens het wegrennen een beetje op en neer springen. Hupsend bijna, ook om medespelers te ontwijken. Of zoals de nummer 14 ook wel deed: rustig teruglopen naar de middenlijn alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

4. Salto

Wat ploeggenoten ook wel op afstand houdt, zijn halsbrekende toeren. De Mexicaanse spits Hugo Sánchez maakte na elk doelpunt een salto. Wie nog meer ruimte op het veld nodig had voor zijn acrobatische kunsten was Yuri Cornelisse. Bij RKC Waalwijk, FC Groningen en ADO Den Haag viel hij op door zijn radslagen. Wie durft dit na te doen?

Miroslav Klose viert zijn doelpunt tegen Ghana op het WK van 2014
Volledig scherm
Miroslav Klose viert zijn doelpunt tegen Ghana op het WK van 2014 © REUTERS

5.  Dansje bij de hoekvlag

Veiliger is een ingestudeerd dansje, vooral voor voetballers die ook een beetje los in de heupen zijn. Uiteraard naar het voorbeeld van Roger Milla, al zweerde de spits van Kameroen dat hij het niet geoefend had. Toch toonde hij op het WK van 1990 na een doelpunt tegen Roemenië hoe het ook kan: heupwiegend in de hoek van het veld. Een waarschuwing voor nu: pak de vlag niet vast, dan moet die direct gedesinfecteerd worden.

Volledig scherm
© Getty Images