Pelé is 80 jaar: zijn carrière in zestien foto's
FotoserieEdson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé, viert vandaag zijn 80ste verjaardag. Een grote naam voor de oudere voetballiefhebbers, maar bij jongeren zal er weinig over hem bekend zijn. Daarom zijn carrière en leven in zestien foto's.
Delen per e-mail
1958: wereldkampioen op zijn zeventiende
Dat Pelé (geboren op 23 oktober 1940) een uniek talent was, bleek al snel. In zijn eerste twee seizoenen voor Santos scoorde hij al 107 keer in 84 wedstrijden. Pelé mocht als 17-jarig talent dan ook mee naar het WK 1958 in Zweden. Hij scoorde liefst zes keer op het WK, waaronder twee keer in de met 5-2 gewonnen finale tegen het gastland. De topscorerstitel ging naar Just Fontaine, die liefst dertien keer scoorde namens Frankrijk. Dat is nog altijd een WK-record.
1962: tweede wereldtitel in Chili
Vier jaar later werd Pelé opnieuw wereldkampioen met Brazilië, deze keer in Chili. Pelé begon het WK met een goal en assist tegen Mexico (2-0), maar raakte in de tweede poulewedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije (0-0) geblesseerd bij een schot van grote afstand. Hij kwam de rest van het toernooi niet meer in actie. De net zo behendige rechtsbuiten Garrincha werd de ster van het toernooi met vier goals, net als Vavá. Pelé behoorde tot de 69.000 toeschouwers in Estadio Nacional in Santiago bij de finale tegen Tsjecho-Slowakije (3-1 winst).
1963: op bezoek in Nederland
Pelé speelde 93 interlands voor Brazilië, waarin hij 77 keer scoorde. Slechts één keer speelde Pelé tegen Oranje. Dat was op donderdag 2 mei 1963 tijdens een Europese tour van de trotse wereldkampioen, dat overal in Europa een graag geziene gast was. Op 28 april scoorde hij nog drie keer tegen Frankrijk (5-2 winst), maar een week later kon hij de hoge verwachtingen van de 60.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion in Amsterdam niet waarmaken. Pelé deed slechts een halfuur mee, maar alle toeschouwers gingen vrolijk naar huis. Linksbuiten Peet Petersen maakte in de 89ste minuut na geschutter in de Braziliaanse verdediging namelijk de winnende 1-0 voor Oranje, op dat moment nog maar een kleine speler in het internationale voetbal. Een dag voor de interland tegen Oranje had Pelé overigens ook al een halfuurtje gespeeld in een vriendschappelijke wedstrijd tegen PSV in Eindhoven.
1966: teleurstelling op WK in Engeland
Het WK 1966 in Engeland werd geen succes voor Pelé, die keihard werd aangepakt door de verdedigers van Bulgarije. Hij moest de wedstrijd tegen Hongarije daarom overslaan en maakte tegen Portugal zijn rentree, maar werd opnieuw vakkundig uit de wedstrijd geschopt op Goodison Park. Brazilië was de grote favoriet, maar sneuvelt door de nederlagen tegen Hongarije (3-1) en Portugal (3-1) al in de poulefase.
1970: derde wereldtitel met Brazilië
Vier jaar later schitterde Pelé weer op het WK 1970 in Mexico met vier goals en zeven assists in zes wedstrijden. Het Brazilië van dat WK wordt gezien als een van de beste landenteams aller tijden, want ook aanvoerder Carlos Alberto en de overige aanvallers Jairzinho, Rivellino en Tostão waren prachtige spelers. Op 21 juni 1970 zagen 107.000 toeschouwers Pelé al na 18 minuten score in Estadio Azteca, waar Brazilië in de finale met 4-1 won van Italië.
1956-1974: honderden goals voor Santos
Pelé speelde 18 van zijn 21 jaren als prof voor Santos Futebol Clube, aan de rand van miljoenenstad São Paulo. Hij maakte zijn debuut op 7 september 1956, anderhalve maand voor zijn zestiende verjaardag. In zijn eerste jaren maakte hij de meeste goals. Zo scoorde hij eens 58 keer in 38 duels een seizoen in het Campeonato Paulista, het staatskampioenschap van São Paulo met tegenstanders als Corinthians, Palmeiras, Botafogo en São Paulo FC. Hij kwam uiteindelijk tot 643 goals in 656 wedstrijden, al werd in die jaren niet alles even goed geregistreerd en gaan er dus ook verhalen dat hij meer dan duizend keer scoorde. Pelé won tien staatskampioenschappen van São Paulo, zes Braziliaanse titels, twee keer de Copa Libertadores en in 1962 en 1963 won Santos ook het WK voor clubs. Eerst werd het Benfica van de Portugese sterspeler Eusébio verslagen, een jaar later werd het AC Milan van Cesare Maldini en Gianni Rivera verslagen na een derde beslissingsduel nadat de eerste twee duels in 4-2 waren geëindigd.
1975-1977: met Franz Beckenbauer bij New York Cosmos
Pelé speelde nooit voor een Europese club, maar na 643 goals in 656 officiële wedstrijden voor Santos ging hij op z'n 34ste toch nog een buitenlands avontuur aan. Hij speelde nog drie jaar voor New York Cosmos, waar hij 64 keer scoorde in 107 duels. Hij deelde er een kleedkamer met Franz ‘Der Kaiser’ Beckenbauer, zijn landgenoot Carlos Alberto en de Italiaanse spits Giorgio Chinaglia. Kort nadat Pelé stopte kwamen ook Johan Cruijff, Johan Neeskens, Gerd Müller en George Best nog naar de North American Soccer League, die van 1968 tot 1984 bestond.
1981: acteur in Escape to Victory
Pelé werd na zijn spelerscarrière nooit trainer, maar had wel tientallen erebaantjes en commerciële projecten. Zo was hij in 1981 een van de hoofdrolspelers in de film Escape to Victory. De film, geregisseerd door John Huston, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de dodenwedstrijd uit 1942. Pelé speelde korporaal Luis Fernandez en werkte op de set samen met acteurs als Sylvester Stallone en Michael Caine, maar ook met Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Paul van Himst, Hallvar Thoresen en tienvoudig Nederlands international Co Prins.
2020: de beste aller tijden?
Door velen, vooral in Brazilië, wordt Pelé gezien als de beste voetballer aller tijden. Dat is natuurlijk slechts een mening. Argentijnen vinden Diego Maradona weer de beste ooit, Nederlanders gaan voor Johan Cruijff en de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen het er over eens geworden dat Lionel Messi toch echt de allerbeste ooit is. In 1999 werd Pelé door IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) verkozen tot de beste, maar de FIFA Player of the Century werd een prijs die hij moest delen met zijn rivaal Diego Armando Maradona, die volgende week 60 jaar wordt. Maradona won bij het publiek, Pelé won bij de FIFA-officials en journalisten.
De meer politiek correcte Pelé heeft bij de FIFA altijd een stuk beter gelegen dan de impulsieve Maradona, die zijn kritiek nooit onder stoelen of banken schoof. Pelé is dan ook vaak ingezet voor promotiefilmpjes of campagnes, door de FIFA, Verenigde Naties en veel andere bedrijven. Toch kan zijn nalatenschap op de huidige generatie jongeren klein worden genoemd, natuurlijk ook omdat er zo weinig bewegende beelden van hem zijn.
2020: hoe lang nog topscorer van de Seleção?
Pelé zal ongetwijfeld ook vrij snel worden ingehaald als topscorer aller tijden van Brazilië. De 28-jarige Neymar, ook een kind van Santos, staat nu op 64 goals voor de Seleção en heeft dus nog maar veertien goals nodig om Pelé te passeren. Of de drievoudig wereldkampioen dat moment nog zal meemaken, is maar sterk de vraag. Pelé worstelt al jaren met zijn gezondheid en heeft sinds 2012 ook moeite met lopen na een mislukte heupoperatie. Het Braziliaanse voetbalicoon is sinds maart ook niet meer in de pers geweest. Ook op zijn 80ste verjaardag zal hij zich niet laten zien. Hij viert zijn verjaardag met een paar familieleden in zijn huis in São Paulo, waar nog altijd wordt getreurd om het overlijden van Pelé's broer Jair in maart.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getafe laat Cillessen drie keer vissen en komt langszij bij Valencia
Jasper Cillessen heeft zaterdag met Valencia de competitiewedstrijd bij Getafe ruim verloren. Het werd 3-0 en daardoor kwamen de bezoekers op gelijke hoogte op de ranglijst. Valencia en Getafe nemen in La Liga nu de dertiende en veertiende positie in. -
PREMIUMVideo
Thuisvoordeel is verdampt: de Brightons en de Burnleys van deze wereld winnen ineens op Anfield
Onze voetbalexpert Maarten Wijffels verkeert als jeugdspeler en journalist al bijna een leven lang in het Nederlandse profvoetbal. In Kijk op voetbal signaleert hij de laatste trends, ontwikkelingen en andere opmerkelijke zaken op de velden van wereldsport nummer 1. Vandaag: over de effecten van lege stadions op uitslagen. -
De Vrij met Internazionale in afzondering na uitbraak coronavirus
De hele selectie van Internazionale houdt zich de komende dagen op in een zogenoemde bubbel, nadat bij een deel van het management het coronavirus is uitgebroken. -
Video
Bizarre ontknoping in Brazilië: Flamengo kampioen na nederlaag en Internacional woedend na afgekeurde goals
Flamengo werd afgelopen nacht voor de achtste keer kampioen van Brazilië, maar had de volksclub uit Rio de Janeiro heel veel geluk bij. De ploeg van coach Rogério Ceni verloor zelf met 2-1 bij São Paulo FC, maar had het geluk dat achtervolger Internacional met 0-0 gelijkspeelde tegen Corinthians. -
Samenvatting
Spurs dankzij uitblinker Bale veel te sterk voor Burnley
Gareth Bale was vanmiddag de grote man bij Tottenham Hotspur in de thuiswedstrijd tegen Burnley: 4-0. De aanvaller uit Wales scoorde tweemaal en bereidde een treffer van Harry Kane voor. Lucas Moura maakte de 3-0 voor Spurs.
-
Samenvatting
El Ghazi laat Aston Villa met winnende goal dromen van Europees voetbal
Aston Villa mag blijven dromen van Europees voetbal. Anwar El Ghazi was op bezoek bij Leeds United goud waard voor zijn club: dankzij een goal van ex-Ajacied wonnen de bezoekers met 0-1. -
Max gaat samen met Kroos en Süle de strijd aan tegen cyberpesten: 'Het is crimineel gedrag’
In Duitsland zijn voetballers klaar met de haat die zij ontvangen via social media. In een video die donderdag is gepubliceerd onder het motto “Verenigd tegen haat” verdedigen de spelers zichzelf en willen zij aandacht vragen voor het probleem cyberpesten. Onder andere Toni Kroos, Dayot Upamecano en PSV’er Phillip Max komen voor in de video. -
Nog dertien goals
Pelé moet vrezen: pas 28-jarige Neymar heeft alle records in zicht
Neymar streefde afgelopen nacht zijn jeugdidool Ronaldo voorbij op de topscorerslijst aller tijden van Brazilië. Waar eindigt dit voor de pas 28-jarige vedette van de Seleção? ,,Neymar is onvoorspelbaar, kan assists geven én scoren. Hij wordt alleen maar beter en steeds volwassener.”