Volledig scherm
© AFP

Modric stoot Ronaldo van troon als beste voetballer ter wereld

Voor het eerst sinds 2007 heet de beste voetballer ter wereld niet Cristiano Ronaldo of Lionel Messi. Luka Modric ging er vanavond met de FIFA-award vandoor. De Kroatische middenvelder van Real Madrid versloeg zijn voormalige ploeggenoot Cristiano Ronaldo en Liverpool-ster Mohamed Salah. 

Kaká won in 2007 de verkiezing van wereldvoetballer van het jaar. Daarna was het steeds Messi of Ronaldo. 

Volledig scherm
© REUTERS

Modric, die vorige maand al door de UEFA werd uitgeroepen tot beste speler van Europa, won aan de zijde van Ronaldo de Champions League met Real Madrid. De 33-jarige middenvelder leidde in Rusland Kroatië naar de WK-finale. Daarin was Frankrijk met 4-2 te sterk.

Modric was duidelijk geëmotioneerd toen hij de prijs in Londen in ontvangst nam. Hij bedankt de generatie van 1998. Kroatië werd toen ten koste van Nederland derde op het WK. Ook Zvonimir Boban, nu werkzaam bij de FIFA en toen een van de sterren, kon zijn tranen vanavond niet bedwingen.

,,Dit is een geweldige eer, dit is een geweldig gevoel'', liet Modric weten. ,,Deze onderscheiding komt niet alleen mij toe. Zonder mijn ploeggenoten van Real Madrid en Kroatië was dit niet mogelijk geweest. Ook zonder de coaches onder wie ik heb gespeeld, had ik hier niet gestaan.'' 

Messi

Volledig scherm
Luka Modric. © AFP

Lionel Messi ontbrak voor de eerste keer sinds 2007 op het lijstje van de laatste drie kandidaten. De sterspeler van FC Barcelona, vijfvoudig winnaar van de ereprijs, was afwezig in Londen. Ook Ronaldo, die de prestigieuze onderscheiding eveneens vijf keer in ontvangst mocht nemen, liet zich in de Royal Festival Hall niet zien. De twee topvoetballers kwamen gisteravond met hun club nog in actie en hebben de komende dagen ook nog een midweeks duel op het programma staan.

De FIFA-award wordt sinds 2016 vergeven. Daarvoor werkte de wereldvoetbalbond samen met France Football, de organisator van de Gouden Bal. In de jaarlijkse uitverkiezing mogen alle aanvoerders en bondscoaches van alle nationale teams ter wereld hun stem uitbrengen. Daarnaast mogen de fans en 200 journalisten van de zes continenten hun voorkeur uitspreken. Per sector, vier in getal, tellen de stemmen voor 25 procent mee in de eindstand.

Volledig scherm
Luka Modric met zijn gezin. © AP
Volledig scherm
Mohamed Salah. © AP
Volledig scherm
Marta, de beste voetbalster, met Luka Modric, die de prijs bij de mannen won. © AP
Volledig scherm
Cristiano Ronaldo was vanavond niet bij het FIFA-gala in Londen. © AFP
Volledig scherm
© EPA