Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk hopen Liverpool de eerste wereldbeker voor clubteams te kunnen bezorgen.
Volledig scherm
Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk hopen Liverpool de eerste wereldbeker voor clubteams te kunnen bezorgen. © Action Images via Reuters

Liverpool jaagt in Qatar op eerste wereldtitel voor clubs

VoorbeschouwingMet de wedstrijd tussen Al Sadd en Hienghène Sport wordt vanavond (18.30 uur) in Doha de zestiende editie van de FIFA Club World Cup afgetrapt. Geen toernooi dat de gehele voetbalwereld in haar greep gaat houden, maar toch de moeite van het volgen waard. En wel hierom.

Er doen Nederlanders mee

Het hadden er drie kunnen zijn, het werden er twee. Vincent Janssen, spelend voor de CF Monterrey uit Mexico, is geblesseerd afgehaakt. Voor Champions League-winnaar Liverpool komen uiteraard sterkhouders Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in actie in Qatar. Zij zouden de eerste Nederlandse winnaar van de prijs kunnen worden sinds Wesley Sneijder, met Internazionale in 2010. FC Barcelona won de prijs in 2011, maar Ibrahim Afellay maakte toen geen onderdeel uit van de selectie. 

Welke clubs gaan we verder zien?

De zes andere deelnemende clubs naast Liverpool zijn Flamengo (Brazilië), Monterrey (Mexico), Al Sadd (Qatar), ES Tunis (Tunesië), Hienghène Sport (Nieuw-Caledonië) en Al-Hilal (Saoedi-Arabië). Bij Flamengo valt nog een bekend gezicht te spotten: voormalig NAC-captain Pablo Mari. De Spaanse verdediger werd in het seizoen 2017/2018 gehuurd van Manchester City. De coach van Al Sadd is Xavi Hernández (39), de legendarische middenvelder van FC Barcelona en Spanje. 

Het toernooi wordt in Qatar gespeeld als testevenement voor het WK van 2022 en begint vanavond met een play-off tussen gastheer Al Sadd en Hienghène Sport. Zaterdag worden twee kwartfinales gespeeld. Flamengo en Liverpool stromen vervolgens pas in de halve finale in en ontlopen elkaar daarin. 

Xavi Hernández (39) is de coach van het Qatarese Al Sadd, dat het toernooi vanavond opent tegen Hienghène Sport uit Nieuw-Caledonië.
Volledig scherm
Xavi Hernández (39) is de coach van het Qatarese Al Sadd, dat het toernooi vanavond opent tegen Hienghène Sport uit Nieuw-Caledonië. © Getty Images

Liverpool nog nooit de beste van de wereld

Liverpool op 18 december 2005 in de finale met 1-0 van São Paulo.
Volledig scherm
Liverpool op 18 december 2005 in de finale met 1-0 van São Paulo. © AFP

Liverpool won de Europa Cup I/Champions League afgelopen zomer voor de zesde keer, maar The Reds wonnen het WK voor clubs nog nooit. In 1977 en 1978 weigerde Liverpool mee te doen, in 1981 was Flamengo te sterk (3-0), in 1984 was Independiente te sterk (1-0) en in 2005 won São Paulo in de finale met 1-0 van Liverpool. Nu is de ploeg van Jürgen Klopp erop gebrand om ook de eerste mondiale prijs aan de prijzenkast van Liverpool toe te voegen. De kans lijkt op voorhand groot dat er een herhaling komt van de finale om de Intercontinental Cup uit 1981, toen Flamengo met sterspeler Zico in Tokio met 3-0 te sterk was voor Liverpool. Bij tien van de vijftien edities van de FIFA Club World Cup ging de finale tussen de winnaar van de Champions League en de winnaar van de Copa Libertadores, zoals de opzet van de Intercontinental Cup tussen 1960 en 2004 altijd al was. 

De spagaat van Liverpool

Ki-Jana Hoever blijft in Engeland achter voor de wedstrijd tegen Aston Villa.
Volledig scherm
Ki-Jana Hoever blijft in Engeland achter voor de wedstrijd tegen Aston Villa. © BSR Agency

Dat Van Dijk en Wijnaldum door Liverpool zouden worden geselecteerd voor het toernooi, was nog geen zekerheidje. De club heeft namelijk te maken met een volle agenda. Op 17 december speelt Liverpool in de kwartfinale van de Carabao Cup, de vroegere League Cup, tegen Aston Villa. Minder dan 24 uur later staat in Doha de halve finale van het WK voor clubs op het programma. Daarom moest trainer Jürgen Klopp zijn selectie splitsen. Hij stuurt duidelijk de sterkste formatie naar het Midden-Oosten. De talenten van de club mogen gaan strijden voor een plek in de halve finale van de Carabao Cup. 

De toekomst het toernooi

Vanaf 2021 verandert de opzet van het WK voor clubteams. In plaats van de zeven continentale kampioenen doen er dan liefst 24 teams mee. Van zeven wedstrijden gaat het toernooi daarmee in één klap naar liefst 31 duels. De eerste editie van dat ‘nieuwe’ WK wordt gehouden in China, niet toevallig het thuisland van hoofdsponsor Alibaba. Zo wordt het toernooi groter en groter. De tijd dat er nog één finale werd gespeeld tussen de clubkampioenen van Europa en Zuid-Amerika, de zogenoemde Toyota Cup, ligt ver achter ons.

Waar is het WK voor clubs te volgen?

De NOS zendt de halve finale met Liverpool uit en vervolgens op zaterdag 21 december ook de finale. De andere halve finale is onder meer te zien via het Belgische Canvas. Alle wedstrijden van het WK voor clubs zijn live te zien via de website van de NOS. Volg het toernooi ook op de voet op AD.nl.

Gabriel Barbosa, de spits van Flamengo.
Volledig scherm
Gabriel Barbosa, de spits van Flamengo. © Getty Images