Independiente verslaat Flamengo in finale Copa Sudamericana

SamenvattingClub Atlético Independiente is de winnaar van de zestiende editie van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse versie van de Europa League. De Argentijnse club speelde vannacht in Estádio Maracanã in Rio de Janeiro met 1-1 gelijk tegen de Braziliaanse topclub Flamengo. Dat was voor Independiente genoeg na de 2-1 winst in Buenos Aires van vorige week. 

Lucas Paqueta bracht Flamengo vannacht op voorsprong in het kolkende Maracanã, maar negen minuten later tekende Ezequiel Barco vanaf elf meter voor de gelijkmaker namens Independiente. Daarna vielen er nog wel acht gele kaarten in een keiharde finale, maar doelpunten bleven uit. Daardoor konden de duizenden meegereisde fans van Independiente feestvieren in het stadion in Rio de Janeiro, waar ze de afgelopen dagen flink waren lastiggevallen door Braziliaanse fans. Vorige week waren Emmanuel Gigliotti en Maximiliano Meza de doelpuntenmakers van Independiente. Bij Flamengo ontbrak de Peruviaanse spits Paolo Guerrero vanwege zijn dopingschorsing. Hij mag ook niet mee naar het WK 2018. Andere bekende namen bij Flamengo waren de 32-jarige spelmaker Diego Ribas da Cunha (ex-Werder Bremen en Juventus) en de  pas 17-jarige vleugelaanvaller Vinícius Júnior, die in juni 2018 voor zo'n 45 miljoen euro naar Real Madrid zal vertrekken. Ook zij konden vannacht het verschil niet maken voor de Brazilianen. 

Volledig scherm
Vreugde bij de spelers van Independiente. © AP

Tweede zege van Copa Sudamericana

Het toernooi om de Copa Sudamericana wordt sinds 2002 gehouden in Zuid-Amerika. Club Atlético Independiente won de prijs eerder al in 2010. Ook Boca Juniors won deze prijs al twee keer, in 2004 en 2005. Independiente won eerder in de clubhistorie al zeven keer (een record) de Copa Libertadores, de meest prestigieuze prijs in het Zuid-Amerikaanse clubvoetbal. Dat gebeurde tussen 1964 en 1984. 

Vorig jaar werd de Copa Sudamericana gewonnen door het Braziliaanse Chapecoense. Vrijwel de gehele selectie van de club overleed op 28 november 2016 bij een vliegramp in Colombia, toen de club op weg was naar Medellín voor de heenwedstrijd van de finale tegen Atlético Nacional. De Colombiaanse topclub besloot Chapecoense aan te wijzen als winnaar van de Copa Sudamericana. 

Bekijk hieronder een samenvatting van het feest van Club Atlético Independiente.

Volledig scherm
Fans van Independiente. © REUTERS
Volledig scherm
Diego, de spelmaker van Flamengo. © Getty Images
Volledig scherm
De spelers van Independiente met de Copa Sudamericana. © Getty Images
Volledig scherm
De basiself van Independiente. © Photo News
Volledig scherm
De meegereisde fans van Independiente. © AFP
Volledig scherm
Fans van Independiente. © Getty Images