Volledig scherm
Gordon Banks redt op een kopbal van Pele © Getty Images

Gordon Banks 1937-2019: De vader aller reddingen

Hoe vaak je ook kijkt naar de bewegende beelden van dit moment, en hoe vertrouwd je ook bent met de afloop ervan: pakweg een halve seconde lang wordt je brein in verwarring gebracht, nog steeds, tot op de dag van vandaag.

Het is 7 juni 1970, Guadalajara, Mexico. Een groepswedstrijd op het WK tussen de titelhouder (Engeland) en de grote favoriet (Brazilië).

De Braziliaan Jairzinho breekt door over de rechterkant, sprintend langs de Engelse linksback Terry Cooper. De voorzet is hoog, maar perfect op maat voor de instormende Pelé, die weergaloos timet, en de bal snoeihard naar de grond kopt.

Doelpunt, denk je meteen. De bal is zo hard en zuiver, zo perfect in de hoek, en zo ver van de keeper, dat Pelé al half omdraait om te gaan juichen. De Engelsman Bobby Moore – eveneens buiten beeld op deze foto - heft zijn handen in teleurstelling ten hemel.

Maar dan is daar plots Gordon Banks, de Engelse keeper, met een snoekduik voor de eeuwigheid. Hij is zo snel naar de grond, dat het lijkt alsof hij zich in een andere tijdzone bevindt, en minstens zo ongelooflijk: de reflex met zijn rechterarm.

De bal stuit zo hoog op, dat iedere normale keeper tevergeefs naar de grond zou zijn gedoken. Banks niet. Hij ranselt (het voetbalwoord ‘ranselen’ zou speciaal voor deze redding bedacht kunnen zijn) uit het doel, hoog over de lat heen, in een letterlijk onnavolgbare beweging.

,,Ik dacht al dat-ie zat’’, zou Pelé meteen zeggen, terwijl hij de opkrabbelende doelman sportief op de schouders slaat. ,,Dat dacht ik ook’’, antwoordt Banks, lachend. De reactie van Moore is in Engeland het meest vermaard.

,,Je wordt oud, Banksy’’, zegt de Engelse aanvoerder. ,,Vroeger had je ‘m klem gehad.’’

De legendarische doelman Gordon Banks overleed in de nacht van maandag op dinsdag op 81-jarige leeftijd in Stoke-on-Trent. De keeper werd beroemd bij met name Stoke City, maar groeide in 1966 uit tot een nationale held in Engeland, dankzij het wereldkampioenschap met de nationale ploeg. ‘Banks of England’ luidt zijn bijnaam sindsdien.

De wedstrijd tegen Brazilië zou vier jaar later verloren gaan nota bene (1-0), maar er is bijna niemand die dat nog weet. Dit was de wedstrijd van Gordon Banks en zijn niet te bevatten duik in het diepe. De vader aller reddingen.

Bekijk hier de redding van Banks

Volledig scherm
Gordon Banks © BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency