Volledig scherm
Ben Foster feliciteert zijn collega Heurelho Gomes na de 3-2 zege van Watford op Wolves. © BSR Agency

Foster gunt Gomes de FA Cup-finale: ‘Ik zal weigeren als de trainer mij vraagt om te spelen’

Heurelho Gomes keepte dit seizoen pas zeven duels, maar de 38-jarige doelman uit Brazilie zal zijn carrière volgende maand toch nog mooi afsluiten. Op 18 mei keept hij op Wembley de finale van de FA Cup tegen Manchester City. ,,Ik zou weigeren om te keepen als de trainer het mij vraagt,” zegt zijn concurrent/collega Ben Foster.

Gomes, tussen 2004 en 2008 zo succesvol en geliefd bij PSV, keept sinds de zomer van 2014 bij Watford, nadat hij tussendoor zes jaar onder contract stond bij Tottenham Hotspur. In zijn eerste vier seizoenen was Gomes de vaste eerste doelman bij The Hornets, maar de club uit het noordwesten van Londen nam in de zomer van vorig jaar Ben Foster voor 2,8 miljoen euro over van West Bromwich Albion. Foster is met zijn 36 jaar ook zeker niet meer de jongste, maar is dit seizoen wel een van de beste en meest constante keepers in de Premier League.

In de Engelse bekertoernooien kiest de Spaanse coach Javi Gracia echter nog wel voor Heurelho Gomes. In de League Cup werd Watford al in de tweede ronde na strafschoppen uitgeschakeld door zijn oude club Tottenham Hotspur, maar in de FA Cup doet Watford het uitstekend met Gomes onder de lat. Na de uitschakeling van Woking (0-2), Newcastle United (0-2), Queens Park Rangers (0-1) en Crystal Palace (2-1) werd vandaag op een volgepakt Wembley in de halve finale met 3-2 gewonnen van Wolverhampton Wanderers. 

In de 78ste stond het nog 0-2 voor Wolves, maar dankzij goals van invaller Gerard Deulofeu (2x) en aanvoerder Troy Deeney (penalty) plaatste Watford zich voor het eerst sinds 1984 voor de finale van de FA Cup. Gomes zal ook dan het doel van Watford verdedigen, want Foster laat de FA Cup-finale met alle liefde schieten. ,,Als de trainer mij vraagt om de finale te spelen, dan zal ik dat absoluut weigeren. Heurelho verdient het om te spelen. Hij heeft deze club nooit in de steek gelaten en zal dat ook nooit doen. Hij was fantastisch vandaag,” zegt Foster. 

Gomes blikte zelf nog even terug op de krankzinnige halve finale tussen de twee clubs die het dit seizoen ook in de Premier League zo goed doen. ,,We hebben aangetoond dat we altijd zijn blijven geloven in een goede afloop, ook toen het een kwartier voor tijd nog 0-2 voor Wolves stond. Geri (Gerard Deulofeu, red.) veranderde de wedstrijd als invaller en Troy Deeney liet zien dat hij met alle druk kan omgaan door de penalty te maken in de 94ste minuut.”

Watford Football Club on Twitter

Love this! @BenFoster when asked what he would do if he was picked for the @EmiratesFACup final: "I'll absolutely refuse! @hdgomes deserves it and should play without a doubt. He has never let this club down and never will. He was fantastic today.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
Watford goalkeepers Ben Foster (left) and Heurelho Gomes celebrate victory after the FA Cup semi final match at Wembley Stadium, London. © BSR Agency