Volledig scherm
© USA TODAY Sports

De Boer op de schopstoel in Atlanta? ‘Totaal niet aan de orde’

Net als bij Internazionale en Crystal Palace verloopt voor trainer Frank de Boer ook zijn start bij het Amerikaanse Atlanta United moeizaam. Zondag verspeelden ‘The Five Stripes’ punten thuis tegen FC Cincinnati (1-1), waarmee de magere balans voorlopig op één overwinning in de eerste vijf duels van De Boer staat. Maar is daarmee ook het einde van De Boer bij Atlanta in zicht?

Quote

Ik hoorde Frank laatst zeggen dat het wel veel reizen is. Ja, denk ik dan, dan ben je niet goed voorbereid.

Robert Maaskant

Door Tim Reedijk

Van een afrekencultuur als in Europa is in Amerika geen sprake. Althans, dat denkt Robert Maaskant, de huidige technisch directeur van Almere City die zelf een verleden heeft in de Major League Soccer (MLS). Hij coachte op lager niveau Texas Dutch Lions FC en in 2014 was hij nog assistent- en veldtrainer bij Columbus Crew. ,,Het is zelfs zo dat je het een beetje mist. Een bepaalde beleving. Spanning dat het ergens om gaat. De MLS is in deze fase entertainment. Het gaat echt om de play-offs, dan begint het.”

Maar: op social media neemt de kritiek op De Boer al toe. Gekscherend werd hij al ‘Frank de Bore’ genoemd en er wordt her en der al voorzichtig geroepen om zijn vertrek. Juist omdat Atlanta United vorig seizoen zo goed presteerde met aanvallend voetbal, waar de Nederlander dat er nog niet in heeft kunnen slijpen. En als je nu niet presteert, haal je misschien zelfs de play-offs niet. Maar volgens Maaskant is het nog te vroeg om te speculeren over een gedwongen vertrek. ,,De media letten vooral op het aantal overwinningen en dus is het nu wel Frank ‘zero wins’ de Boer. Maar druk vanuit de pers? Totaal niet. Het land is zo groot dat er een wereld tussen zit als je met, pak 'm beet, Seattle in Florida speelt. Het is maar een klein stukje in de krant, al neemt de aandacht wel toe. Soms mis je ook wel de druk.”

,,Er worden wel trainers ontslagen, natuurlijk”, vervolgt Maaskant. ,,Het gaat vooral om gedrevenheid, hoe je overkomt op je publiek. Ik hoorde Frank laatst zeggen dat het wel veel reizen is. Ja, denk ik dan, dan ben je niet goed voorbereid. Het is echt anders dan een team in Europa coachen.”

Verwend

Volledig scherm
Roland Lamah (nummer 7) van FC Cincinannati viert zijn late treffer tegen Atlanta United, dat dus weer punten liet liggen (1-1). © AP

De Boer zei gisteren bij zijn perspraatje dat ‘de fans een beetje verwend zijn geraakt door de resultaten van vorig seizoen’. Atlanta United greep vorig seizoen in een 3-5-2-formatie de MLS Cup, pas enkele jaren na de oprichting van de club. Gerardo ‘Tata’ Martino, de huidige bondscoach van Mexico, was toen trainer. Wat dat betreft lag er al een enorme druk op De Boer bij de opvolging van Martino: een club coachen die vanaf de oprichting gewend is aan succes. Door de prestaties van vorig seizoen komt er voor Atlanta ook CONCACAF Champions League-voetbal bij kijken en dat eist zijn tol, denkt De Boer. ,,We spelen nu iedere drie dagen een wedstrijd. Dat waren we niet gewend. In zeventien dagen spelen we vijf wedstrijden, dat is best veel”, aldus de trainer die vier keer kampioen werd met Ajax.

De Boer versloeg tot nu toe alleen het Costa Ricaanse Herediano in de CONCACAF Champions League (4-0), daar waar nu uitschakeling loert na de eerdere 3-0-nederlaag tegen het Mexicaanse Monterrey in de kwartfinales. Donderdag is de return. De Boer debuteerde in de Eastern Conference met een 2-0-verlies bij DC United en de heenwedstrijd tegen Herediano ging óók verloren. Volgende week gaat Atlanta proberen haar eerste zege van het seizoen in de MLS te boeken tegen Philadelphia Union. Maaskant gelooft dat De Boer nog wel even tijd heeft. ,,Nee, een ontslag is niet aan de orde.”