Volledig scherm
© AP

Boos reageren op racisme kost Shakhtar-speler Taison duel schorsing

Shakhtar Donetsk-middenvelder Taison heeft een schorsing van één wedstrijd gekregen vanwege zijn rode kaart in de competitietopper tegen Dynamo Kiev van 10 november. De Braziliaan stak in dat duel zijn middelvinger op naar de Kiev-fans in het uitvak, die racistische teksten naar zijn adres riepen.

In de 74ste minuut van het Oekraïense competitieduel uitte Taison zijn woede over de racistische spreekkoren van de Kiev-aanhang. Naast het opsteken van zijn middelvinger schoot hij ook een bal richting de supporters. Scheidsrechter Mykola Balakin legde de wedstrijd vervolgens enkele minuten stil vanwege het racisme.

Volledig scherm
© REUTERS

Tranen

Bij de hervatting gaf de arbiter Taison een rode kaart. De 31-jarige Braziliaan verliet vervolgens in tranen het veld en werd getroost door zowel zijn ploeggenoten als spelers van Kiev. Na afloop van het duel nam Shakhtar-trainer Luis Castro het op voor zijn pupil.

,,Ik steun iedereen die slachtoffer is van racisme en dus ook mijn jongens”, zei de Portugees, die het incident tevens ‘een absolute schande’ noemde. ,,Elke vorm van racisme is onaanvaardbaar. We moeten racisme bestrijden, elke seconde van de dag.”

De Oekraïense voetbalbond geeft toe dat er tijdens het duel sprake was van racisme. Kiev werd daarvoor bestraft met een boete van 20.000 euro en moet één duel zonder publiek spelen. Toch werd ook Taison geschorst. Hierdoor mist hij het thuisduel van Shakhtar met FK Lviv van morgenavond. Komende dinsdag gaan de Oekraïners op bezoek bij Manchester City in de Champions League.

Volledig scherm
© REUTERS