Volledig scherm
Hakeem al-Araibi eerder deze maand bij de rechtbank in Bangkok. © AP

Bahreinse voetballer na twee maanden vrij

De Bahreinse voetballer Hakeem Al Araibi kan terug naar Australië. Een Thaise rechter stelde Al Araibi maandag op vrije voeten, nadat het verzoek om uitlevering aan Bahrein onder politieke druk was ingetrokken.

 De 25-jarige verdediger, die in zijn geboorteland nog een celstraf van tien jaar zou moeten uitzitten, keert na ruim twee maanden in de gevangenis terug naar Australië, waar hij voetbalt voor Pascoe Vale FC.

Al Araibi was eind november opgepakt op de luchthaven van Bangkok toen hij met zijn vrouw op huwelijksreis wilde gaan. Via Interpol liep een verzoek van Bahrein om de voormalige international op te pakken. Al Araibi zou daar vanwege vermeende vernieling van een politiebureau de gevangenis in moeten. Hij vreesde in Bahrein gemarteld te worden en geen eerlijk proces te krijgen, zo riep de voetballer vorige week toen hij met zijn voeten in de boeien werd voorgeleid bij een Thaise rechtbank.

De voetballer, een uitgesproken tegenstander van het regime in Bahrein, was in 2014 gevlucht naar Australië. Hij kreeg daar politiek asiel en pakte zijn voetbalcarrière weer op.

Onder aanvoering van Craig Foster, oud-international van Australië, kwam de voetbalwereld de afgelopen weken in opstand tegen het vasthouden van Al Araibi. Zelfs de mondiale voetbalfederatie FIFA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bemoeiden zich met de zaak, die op de sociale media aandacht kreeg onder de hashtag #savehakeem.

,,Dank aan alle geweldige mensen in Thailand die ons hebben gesteund en aan de Thaise overheid, die de internationale wetten heeft gerespecteerd’', schreef Foster op Twitter. ,,Onze gebeden zijn verhoord.’’