Zwangere Nieuw-Zeelandse journaliste in Afghanistan komt eigen land niet in en zoekt hulp bij taliban
Een zwangere journaliste uit Nieuw-Zeeland heeft noodgedwongen hulp moeten vragen aan de taliban nadat haar terugkeer uit Afghanistan werd afgewezen wegens de huidige coronaregels in haar eigen land. ‘Wanneer de taliban jou – een zwangere, ongehuwde vrouw – een toevluchtsoord aanbieden, weet je dat je situatie een zooitje is’, klinkt het.
Verslaggeefster Charlotte Bellis, de partner van een Belgische fotograaf, beschreef haar ervaring in een open brief in de New Zealand Herald. Ze ging in augustus naar Afghanistan als verslaggeefster van het mediabedrijf Al Jazeera. Daar ondervroeg ze de taliban tijdens hun eerste persconferentie na de herovering van het land over de manier waarop ze meisjes en vrouwen in Afghanistan behandelen en hoe ze dat in de toekomst zouden gaan doen (zie ook haar tweet hieronder). Volgens de journaliste is het dan ook ‘vreselijk ironisch’ dat ze diezelfde vraag nu aan haar eigen regering moet stellen.
Ze komt Nieuw-Zeeland namelijk niet in, schrijft Bellis. In dat land geldt al een tijdje een erg streng coronabeleid. Iedereen die uit het buitenland wil terugkeren, moet tien dagen in quarantaine in een opvangcentrum dat door het leger wordt beheerd. In het centrum zijn echter veel te weinig plaatsen, waardoor de wachtlijst erg lang is. Heel wat Nieuw-Zeelanders zijn om die reden momenteel gestrand in het buitenland, sommigen in penibele omstandigheden. Ook de zwangere Bellis kwam meteen op een wachtlijst terecht.
Tekst gaat hieronder verder.
Contactpersonen binnen taliban
In haar open brief vertelt Bellis dat ze in september was teruggekeerd naar haar standplaats Qatar. Daar ontdekte ze dat ze zwanger was van haar Belgische partner Jim Huylebroek, een fotograaf die werkt voor The New York Times. Ze beschrijft de zwangerschap als ’een wonder’, omdat dokters Bellis eerder hadden verteld dat ze onvruchtbaar was. In Qatar kon de journaliste echter niet blijven. Ongehuwd zwanger raken is daar strafbaar.
Bellis stopte in november om die reden bij Al Jazeera, met het idee uit Qatar weg te moeten. Ze verhuisde samen met haar vriend naar België. Aangezien ze echter geen vaste inwoner van dat land is, kon ze ook in België niet langer dan een paar maanden blijven. Ze bleef dan ook doorgaan met het vragen om toestemming om Nieuw-Zeeland binnen te komen, maar zonder enig succes. Volgens Bellis had het stel enkel nog visa om in Afghanistan te wonen.
Om die reden sprak de journaliste met enkele taliban-contactpersonen. Die verzekerden haar dat ze veilig naar Afghanistan zou kunnen komen zolang ze zou beweren dat ze getrouwd is. ,,Als het escaleert, dan bel je ons”, lieten de taliban haar weten. De journaliste zou maar liefst 59 documenten naar de Nieuw-Zeelandse autoriteiten in Afghanistan hebben gestuurd, maar die wezen haar aanvraag voor een noodterugkeer steeds af.
Tekst gaat hieronder verder.
Aanvraag opnieuw geopend
Volgens Chris Bunny, het hoofd van de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst, voldeed Bellis’ aanvraag initieel niet aan de voorwaarden. Hij zou de vrouw naar eigen zeggen hebben laten weten dat ze een nieuwe aanvraag moest doen die wel aan de regels voldeed. ,,Dat is niet ongewoon en het is een voorbeeld van hoe we behulpzaam proberen te zijn voor Nieuw-Zeelanders die zich in moeilijke situaties bevinden”, aldus Bunny.
Bevallen in Afghanistan, waar de gezondheidszorg op instorten staat, ziet Bellis niet zitten. Momenteel lijkt er echter opnieuw wat vooruitgang te komen in haar zaak. Dat komt omdat Bellis liet weten dat ze advocaten zou inschakelen en met haar verhaal naar buiten zou treden. Volgens de Nieuw-Zeelandse coronaminister Chris Hipkins worden de aanvragen van de verslaggeefster en haar vriend opnieuw bekeken, al kreeg de journaliste voorlopig nog geen officiële toestemming om terug naar huis te keren.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe Franse minister meteen beschuldigd van verkrachting
In Frankrijk is voor de derde keer in korte tijd een vooraanstaande politicus in opspraak geraakt wegens (seksueel) geweld. Dit weekend lag Damien Abad onder vuur. Hij is de kersverse minister voor Solidariteit en Gehandicapten, afgelopen vrijdag benoemd. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Extreme temperaturen in Europa: tot 43 graden in Spanje, ook bloedheet in Frankrijk
Het zuiden van Spanje kreunt onder zinderende hitte met temperaturen rond de 43 graden. Het is extreem warm voor de tijd van het jaar, ook in andere delen van Europa. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
Amnesty: aantal executies na jaren van afname nu weer toegenomen
Het aantal executies in de wereld is in 2021 weer toegenomen. Amnesty International registreerde na vijf jaren van afname een stijging van 20 procent vergeleken met 2020. Wel nam het aantal landen dat de doodstraf nog steeds uitvoert af, aldus de mensenrechtenorganisatie. -
Nieuws/Update
Dodental noodweer Canada loopt op tot acht, vele huishoudens zonder stroom
Het dodental als gevolg van de hevige onweersbuien in het oosten van Canada is gestegen tot ten minste acht. Dat hebben de Canadese autoriteiten zondag bekendgemaakt. De stormen, die zaterdagmiddag meer dan twee uur duurden en de kracht hadden van een tornado, lieten een spoor van vernieling achter in delen van Ontario en Quebec. -
Dit gebeurde er vannacht
Zelenski wil alleen praten met Poetin, Russische nationalisten voeren de druk op
Als er serieus gepraat gaat worden over het einde van de strijd, dan alleen met Vladimir Poetin. Dat heeft de Oekraïense president Zelenski gezegd. En in Rusland roepen veteranen op tot een fellere oorlog.