Zuid-Koreaan (78) steekt auto en zichzelf in brand voor Japanse ambassade

videoEen Zuid-Koreaan heeft zichzelf vandaag in brand gestoken voor de Japanse ambassade in Seoel. De 78-jarige man stichtte brand in zijn voertuig voor het ambassadegebouw in de Zuid-Koreaanse hoofdstad en stierf later in het ziekenhuis, aldus de autoriteiten. 

Volgens een bericht in de lokale media was de schoonvader van de overleden man slachtoffer van Japanse dwangarbeid in oorlogstijd. In de auto, die hij leende van een bekende, werden ook zo'n twintig wegwerpgasflessen gevonden. De man zou zijn daad bij een kennis hebben aangekondigd. Antipathie tegen Japan zou zijn drijfveer zijn.

Het incident komt op een moment dat de betrekkingen tussen Seoel en Tokio verslechteren door een al lang lopend dispuut over compensatie voor slachtoffers van dwangarbeid. Japan kondigde vorige maand harde restricties aan op exporten die cruciaal zijn voor Zuid-Koreaanse tech-giganten zoals Samsung Electronics.

Vertrouwen

Tokio zegt dat de maatregelen, gericht tegen belangrijke chemicaliën die worden gebruikt bij het maken van gadgets, noodzakelijk zijn door een ‘verlies van vertrouwen’ in de betrekkingen met Seoel. Maar Seoel beweert dat Tokio wraak neemt voor een reeks uitspraken van Zuid-Koreaanse rechtbanken, die Japanse bedrijven hebben veroordeeld tot het betalen van compensatie aan slachtoffers van dwangarbeid.

Tokio heeft vrijdag de ambassadeur van Zuid-Korea in Japan op het matje geroepen om te protesteren tegen de weigering van Seoel om deel te nemen aan een arbitragepanel om het lopende geschil te beslechten.

Volledig scherm
De man stak zijn auto in brand voor de Japanse ambassade in Seoel. © AFP
  1. Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreemrechts

    Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreem­rechts

    Het federale parket in Duitsland heeft bevestigd dat het in november een aanklacht ontving van de dader achter de racistische aanslag in Hanau. Tobias Rathjen (43) schoot woensdag negen bezoekers van twee shishalounges dood, daarna zijn moeder en vervolgens zichzelf. In een manifest schreef hij tevergeefs aangifte te hebben gedaan wegens ‘een ‘onbekende geheime dienst’ die ‘in de hersenen van mensen dringt’ om ‘wereldgebeurtenissen te controleren’.