Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma stapt per direct op

videoDe Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma stapt op. Hij geeft aan dat per direct te zullen doen. Het omstreden staatshoofd sprak de bevolking op tv toe vanuit het Uniegebouw in Pretoria.

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC gaf Zuma maandag 48 uur de tijd om af te treden als staatshoofd. Zo niet, dan zou hij gedwongen van zijn functie worden ontheven. Partijvoorzitter Ramaphosa volgt Zuma naar verwachting op.

Zuma, die besloot de stemming van donderdag niet af te wachten, begon zijn half uur durende afscheidsspeech opgewekt. Hij vertelde onder meer trots te zijn voor het ANC gevochten te hebben tegen 'eeuwen van gewelddadigheid door een witte minderheid'.

De president lag al geruime tijd onder vuur binnen zijn eigen partij. Hij zei dat hij het maar te accepteren heeft dat, als de partij van hem af wil, het ANC het recht heeft hem van zijn functie te ontheffen volgens de geldende rechtsregels.

Grondwet overtreden

Ook de Zuid-Afrikaanse oppositie drong aan op Zuma's vertrek. ,,Zuma heeft de Grondwet overtreden", zei Mmusi Maimane, leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Alliantie (DA). Hij eiste de ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen.

,,Het probleem is niet alleen Jacob Zuma, het is het hele ANC", zei Kenneth Meshoe, leider van de Afrikaanse Christendemocratische Partij. ,,Het is belangrijk wij op nul beginnen. Want met Ramaphosa blijven dezelfde mensen aan de macht, die corruptie verdedigen en beschermen.''

Volledig scherm
Jacob Zuma stapt op als president van Zuid-Afrika © REUTERS