De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven.
Volledig scherm
De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. © EPA

Zuid-Afrika levert Nederlandse wapenhandelaar Guus Kouwenhoven niet uit aan ons

De Nederlandse zakenman en bij verstek veroordeelde wapenhandelaar Guus Kouwenhoven wordt niet uitgeleverd aan ons land, zo bepaalde de rechter in Kaapstad vandaag. Kouwenhoven werd in 2017 veroordeeld tot negentien jaar cel, wegens de verkoop van wapens en oorlogsmisdaden in Liberia.

Kouwenhoven werd, na in hoger beroep te zijn veroordeeld, op verzoek van het Openbaar Ministerie opgepakt in Zuid-Afrika. De Nederlander, die zegt ziek te zijn, wist zijn uitlevering keer op keer te voorkomen. De rechter in Kaapstad haalt nu opnieuw een streep door de uitlevering.

Volgens de Zuid-Afrikaanse rechter heeft Kouwenhoven zijn misdrijven in Liberia gepleegd en niet in Nederland. Daardoor zou uitlevering van Kouwenhoven in strijd zijn met het uitleveringsverdrag. De Zuid-Afrikaanse justitie bekijkt nog of het tegen de uitspraak in beroep gaat.

Charles Taylor

De Nederlandse Hoge Raad bepaalde in december 2018 dat de negentien jaar cel voor Kouwen overeind bleef. Volgens het hof in Den Bosch heeft de 77-jarige zakenman wapens het Afrikaanse land binnengesmokkeld en verdeeld onder de manschappen van het gewelddadige regime van de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor.

Kouwenhoven regelde opslag, chauffeurs en vrachtwagens, waardoor hij medeplichtig is aan de misdrijven die onder het regime van Taylor zijn gepleegd. Hij is volgens het hof ‘opzettelijk behulpzaam geweest’. Advocaat Inez Weski diende een klacht in bij het Europese Hof, omdat de gezondheid van haar cliënt te slecht is om achter de tralies te gaan. 

  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.