Volledig scherm
Fritz von Weizsäcker was specialist in lever- maag- en darmziekten © Gesundheidtsstadt Berlin

Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek

UpdateFritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.

Het drama vond plaats in een vergaderzaal van de afdeling Psychiatrie in de Schlosspark Klinik in Berlijn-Charlottenburg. Von Weizsäcker, al vijftien jaar hoofdarts van de afdeling Interne Geneeskunde in de kliniek, gaf er een lezing over ‘Volksziekte leververvetting’. Omstreeks 18.50 uur, hij was toen al bijna een uur aan het woord, zagen de aanwezigen een man naar voren stormen die met een mes begon in te steken op de medisch specialist. Een 33-jarige agent buiten dienst die in de zaal zat, greep meteen in en probeerde de dader te overmeesteren. De man raakte daarbij zwaargewond en moest zijn hulppoging staken. 

Daarop schoten andere toehoorders te hulp die de dader wisten te overmeesteren en hem overdroegen aan de politie. Getuigen verklaarden tegenover Duitse media dat ze zagen hoe agenten een opvallend magere man afvoerden met zijn met tape omwikkelde handen op de rug gebonden. Op foto's in Duitse media is te zien dat de man blauwe sneakers draagt, een zwarte trainingsbroek en een lichtblauw shirt. Zijn hoofd is aan het zicht onttrokken door een zwart donsjack.   

Geen bekende van politie 

De verdachte is een 57-jarige man uit Rijnland-Palts, de deelstaat gelegen tussen Bonn, Frankfurt en het grensgebied met België, Luxemburg en Frankrijk. De Duitser woont daar, heeft geen verblijfplaats in Berlijn en was niet bekend bij de politie, zo maakte die laatste vandaag bekend. Volgens haar was de man geen patiënt van de kliniek en kwam hij als gast naar de lezing. Er is nog niets officieel meegedeeld over de identiteit en het motief van de man. Een huiszoeking in zijn woning geeft  daar mogelijk meer duidelijkheid over. De recherche houdt alle opties open. Bij de nabestaanden van Von Weizsäcker wordt navraag gedaan over eventuele bedreigingen. 

Toch weet Der Spiegel te melden op basis van bronnen betrokken bij het onderzoek, dat de man waarschijnlijk in een psychose zou hebben gehandeld en de officier van justitie zal dan ook vragen hem in een psychiatrische instelling te laten plaatsen. Volgens het weekblad wilde de dader met de moord wraak nemen op de vader van het slachtoffer, Richard von Weizsäcker, de voormalig president van de Bondsrepubliek. Die zou in de jaren zestig van de vorige eeuw als CEO van het chemische bedrijf Boehringer Ingelheim verantwoordelijk zijn geweest voor het leveren van dodelijke gifstoffen aan de oorlog in Vietnam, aldus een eerste verklaring van de verwarde man die nog niet door de autoriteiten is bevestigd. Bild weet dan weer dat de dader de 57-jarige Gregor S. is.

De zwaargewonde agent werd overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel. Hij woonde de lezing volgens de politie bij vanuit zijn interesse voor leveraandoeningen.  

Collega's van de doodgestoken hoofdarts reageerden geschokt op diens overlijden. Volgens Duitse media vielen ze elkaar huilend in de armen na het drama. Goede vriend Christian Lindner, partijvoorzitter van de Duitse Liberalen en FDP-fractievoorzitter in de Bondsdag, liet via Twitter weten ,,verbijsterd” te zijn. Hij omschrijft Von Weizsäcker als een gepassioneerd arts en een fijn mens. ,,Onlangs was hij nog bij ons thuis voor een barbecue. Opnieuw vraagt men zich af in wat voor wereld we leven.’’ 

Kanker

Von Weizsäckers vader Richard was van 1984 tot en met 1994 president van Duitsland. Hij overleed in 2015. Fritz was de jongste van vier kinderen. Zijn oudste broer Robert (64) en zus Beatrice (61) leven nog. Laatstgenoemde plaatste enkele uren na de dood van haar jongste broer een bericht op Instagram. Onder een foto van een Christusbeeld schreef ze de tekst: ,,Pas goed op mijn broer.’’

Elf jaar geleden overleed broer Andreas. Hij stierf op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. De zes jaar eerder vastgestelde ziekte was voor broer Fritz aanleiding specialist te worden en ‘know-how’ te verzamelen om zijn broer te helpen. Daardoor moest Fritz zijn politieke ambities - hij had een voorkeur voor de Liberalen (FDP) - laten schieten, zo verklaarde schrijver Hans-Joachim Noack van het boek Die Weizsäckers vanmiddag op een Duitse radiozender. 

Psychiatrische noodopvang

De privékliniek grenst aan het park rond Slot Charlottenburg, het grootste paleis in Berlijn dat eind zeventiende eeuw werd gebouwd en is vernoemd naar de eerste koningin van Pruisen Sophie Charlotte. De Schlosspark Klinik beschikt over 340 bedden en is onderdeel van de psychiatrische noodopvang in Charlottenburg-Noord. Buiten Interne Geneeskunde en Psychiatrie zijn er ook afdelingen voor onder andere Esthetische Chirurgie, Neurologie en Orthopedie.