Zijn halve kabinet vertrekt, maar Britse premier Boris Johnson is niet weg te krijgen
In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen dagen zeker twaalf ministers en staatssecretarissen uit de regering van premier Boris Johnson gestapt. Ze hebben genoeg van Johnsons leugens en vinden hem niet langer capabel om het land te leiden. Johnson zelf wil van geen wijken weten.
Het begon dinsdag met de ministers van Financiën en Volksgezondheid die niet langer loyaal wilden zijn aan Johnson en hun ontslagbrief indienden. Vandaag kwamen daar nog eens zeker negen staatssecretarissen bij. Het gaat onder meer om Will Quince (Jeugd en Gezin), Rob Walker (Scholen), Jo Churchill (Milieu) en Julia Lopez (Cultuur).
De teller staat inmiddels op 27 regeringsfunctionarissen van de Conservatieve Partij die de regering-Johnson niet langer steunen. Dat ze hun steun intrekken, heeft alles te maken met het nieuwste integriteitsschandaal rond Boris Johnson. De premier zou al langer op de hoogte zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag van Chris Pincher, een prominent fractielid van de Conservatieve Partij. Pincher moest vorige week aftreden omdat hij twee mannen in dronken toestand had betast in een club. Het was niet de eerste keer dat hij in moeilijkheden kwam, vijf jaar eerder zou Pincher een olympische roeier onzedelijk hebben betast en werd hij geschorst.
Staatssecretaris Quince zei dinsdagochtend nog dat Johnson bij de recente aanstelling van Pincher niet op de hoogte was geweest van eerdere klachten tegen hem. Later op de dag bleek dat het hem destijds wel verteld was. Quince zei dat hem verzekerd was dat de premier niets van de klachten wist en dat hij dat ‘in goed vertrouwen geaccepteerd en herhaald’ heeft. Na de leugens van Johnson - hij gaf toe wel degelijk op de hoogte te zijn geweest van eerder wangedrag van Pincher - zag Quince geen andere mogelijkheid dan aftreden.
Ook staatssecretaris Robin Walker (Scholen) meldde het helemaal te hebben gehad met de huidige regering. Volgens hem wordt de regeringsploeg ‘overschaduwd door fouten en twijfels over integriteit.’
Geen vertrouwen
De staatssecretarissen zijn niet de eersten die opstappen sinds de laatste rel rond Johnson. Dinsdag legden de cruciale ministers Rishi Sunak (Financiën) en Sajid Javid (Gezondheid) hun taken neer. De twee ministers uitten op Twitter felle kritiek op de premier. Sunak vindt dat het publiek ‘terecht’ mag verwachten dat de overheid goed, competent en serieus haar werk doet. In zijn ontslagbrief schrijft hij dat zijn opvattingen inmiddels fundamenteel verschillen met die van Johnson. Sunak wordt door sommigen binnen de Conservatieve Partij gezien als mogelijke partijleider als Johnson het uiteindelijk toch niet redt. Javid twittert dat hij het vertrouwen in Johnsons vermogen om te ‘regeren in het nationaal belang’ heeft verloren.
Ondanks de leegloop, zijn er nog steeds bewindslieden die zich wél achter de door schandalen achtervolgde premier scharen. Zo krijgt hij nog steeds de steun van zeker twintig kabinetsleden, waaronder buitenlandminister Liz Truss. Maar Britse media (niet alleen de tabloids, ook een conservatieve krant als The Times) en niet te vergeten oppositieleider Keir Starmer (Labour) concluderen dat de regering in crisis is en dat het over en uit is voor de man die vooral het boegbeeld werd van de brexit-campagne. Want met het vertrek van zeker tien bewindslieden - waaronder twee zwaargewichten - in twee dagen tijd is het volgens Starmer duidelijk dat de regering op instorten staat en dat de kapitein het schip dient te verlaten.
Nieuwe vertrouwensstemming
Ook binnen Johnsons eigen partij wordt het verzet tegen met name zijn leugens groter en lijkt zijn positie zo langzamerhand onhoudbaar. Sommige partijgenoten steunen hun premier niet langer en vinden dat er een nieuwe vertrouwensstemming moet komen. Daarvoor zouden wel eerst de regels aangepast moeten worden, omdat de premier slechts een maand geleden nog zo’n stemming naar aanleiding van het houden van illegale regeringsfeestjes tijdens de lockdown, overleefde. Hij kreeg toen steun van 59 procent van zijn partijgenoten. Mogelijk wordt een nieuwe vertrouwensstemming over de Britse premier vanavond nog gehouden. Het comité van de Conservatieve Partij vergadert daar vanmiddag over.
Johnson zelf is namelijk niet van plan zelf de handdoek in de ring te gooien. Hij heeft al meerdere opvolgers benoemd voor de vertrokken bewindslieden. Zo is Nadhim Zahawi de nieuwe minister van Financiën en Johnsons stafchef Steve Barclay is benoemd tot gezondheidsminister.
Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in het Britse parlement kreeg Boris Johnson woensdag van zowel zijn eigen Conservatieve Partij als de oppositie wederom een bak kritiek te verduren over zijn manier van werken. Sajid Javid, tot dinsdag nog minister van Gezondheid, zei dat hij lange tijd loyaal bleef aan zijn leider, maar dat na de laatste leugens niet meer kon. ,,Ik heb gekozen voor integriteit.’’ Javid gaf ook een boodschap mee aan de ministers die nog blijven zitten: ,,Niets doen is ook een actieve beslissing.’’ Johnson zei een vertrek pas te overwegen als hij het gevoel had dat de regering niet door kon met hem, maar dat is (nog) niet aan de orde.
Heel wat parlementariërs, onder leiding van Keir Starmer, zongen al ‘Bye Boris’, maar zover kwam het dus niet. Want ondanks de snel afbrokkelende steun, weigert Johnson op te stappen. ,,Ik blijf vechten voor dit land.’’ Waarop Starmer reageerde dat de premier op dit moment alleen maar chaos veroorzaakt.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Zelenski beschuldigt Rusland van ‘nucleaire chantage van Oekraïne en de gehele vrije wereld’
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft Rusland beschuldigd van ‘nucleaire chantage’. De Russen beschieten vanuit de bezette kerncentrale in de zuidoostelijke regio Zaporizja omliggende Oekraïense steden. ,,Ze intimideren de Oekraïners die er wonen op extreem cynische wijze.” -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
met Video
American Airlines bestelt 20 supersonische vliegtuigen: van Londen naar Miami in minder dan 5 uur
Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft 20 supersonische vliegtuigen besteld bij de Amerikaanse constructeur Boom. De vliegtuigen zouden vanaf 2029 ingezet kunnen worden, een kwart eeuw nadat de mythische Concorde stopte met vliegen. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips.
-
Parijse hond krijgt apenpokken van baasjes
In Parijs is voor zover bekend een eerste geval van apenpokken geconstateerd bij een hond die het van een van zijn baasjes kreeg, schrijft het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet. Het gaat om een Italiaanse windhond van vier jaar oud die bij zijn baasjes in bed slaapt. -
Oorlog Oekraïne
Amnesty laat betwist Oekraïne-rapport doorlichten, ‘Rusland evacueert legerleiding uit Cherson’
Amnesty International gaat haar rapport over de tactieken van het Oekraïense leger nog eens tegen het licht houden. Onafhankelijke deskundigen zullen het onderzoek grondig doorlichten, blijkt uit een verklaring van de mensenrechtenorganisatie die het Duitse persbureau DPA vandaag kon inzien. -
activisten boos
Moeder van twee jonge kinderen krijgt 34 jaar cel in Saoedi-Arabië voor gebruik Twitter
In Saoedi-Arabië is een moeder van twee jonge kinderen veroordeeld tot een historisch lange gevangenisstraf van 34 jaar omdat zij volgens de regering publieke onrust zou veroorzaken met haar Twitteraccount. Mensenrechtenorganisaties reageren geschokt op de veroordeling van de 34-jarige Salma al-Shehab.