Volledig scherm
Julian Assange in een politiebusje voor zijn proces op 1 mei in Londen, waar hij tot 50 weken celstraf zou worden veroordeeld. © AFP

Zeventien nieuwe aanklachten VS tegen klokkenluider Assange

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zeventien nieuwe aanklachten geformuleerd tegen WikiLeaks-oprichter en klokkenluider Julian Assange (47). 

Volgens de nieuwe aanklachten heeft Assange via WikiLeaks honderdduizenden staatsgeheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan naar buiten gebracht.

Daarnaast wordt hij onder meer beschuldigd van het publiceren van de namen van Afghaanse, Iraakse en Chinese informanten (burgers, journalisten, religieuze leiders, mensenrechtenactivisten en dissidenten). Daarmee heeft hij hen in gevaar gebracht, aldus het ministerie.

Vorige maand werd Assange aangeklaagd wegens het samenzweren met de voormalige legeranalist Chelsea Manning om de computers van het Pentagon te hacken. ,,Hij bracht daarmee de veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar en speelde onze tegenstanders in de kaart’’, zo luidt een verklaring van het ministerie.

Als Assange op alle aanklachten schuldig wordt bevonden, kan hij tot maximaal 175 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

Arrestatie

Assange zit momenteel in Groot-Brittannië een straf uit van 50 weken wegens het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht. Hij dook in juni 2012 onder in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen in verband met een verkrachtingszaak. Het Zuid-Amerikaanse land trok na zeven jaar de asielstatus van Assange in, waarna hij uit het consulaat werd verwijderd en opgepakt. 

De VS wil dat Groot-Brittannië de WikiLeaks-oprichter uitlevert. Zweden heeft de Britten verzocht om Assange te arresteren. Dat zou de eerste stap zijn in het uitleveringsproces aan dat land.

  1. Nederlandse Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legendarisch hotel

    Nederland­se Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legenda­risch hotel

    Zijn beslissing om nu eens niet bij particulieren te overnachten maar in het prestigieuze Hotel Nacional de Cuba, is Govert van der Linden (60) uit Amsterdam wel heel duur komen te staan. Uit de kluis in zijn hotelkamer in het centrum van Havana verdween minstens 1000 euro van zijn vakantiebudget. ,,Ik wil de locals graag helpen, ook financieel, maar dan wel op eigen initiatief’’, verzucht de onfortuinlijke vakantieganger.