Zelenski wil alleen praten met Poetin, Russische nationalisten voeren de druk op
Dit gebeurde er vannachtAls er serieus gepraat gaat worden over het einde van de strijd, dan alleen met Vladimir Poetin. Dat heeft de Oekraïense president Zelenski gezegd. En in Rusland roepen veteranen op tot een fellere oorlog.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil alleen om de tafel met Vladimir Poetin om een eind te maken aan de oorlog, en met niemand anders. ,,Hij is degene die alles beslist.” Dat zei Zelenski in een videotoespraak voor het Wereld Economisch Forum in Davos. ,,Ik kan geen enkele andere ontmoeting met iemand van de Russische Federatie accepteren. Alleen Poetin persoonlijk gaat over het einde van deze oorlog. En dat moet ook het enige agendapunt zijn van een dergelijke ontmoeting: het stoppen van de strijd. Elk ander gesprek heeft geen zin.” Zelenski gaf evenwel meteen aan dat het vanwege ‘de Russische behandeling van burgers in bezette gebieden’ steeds moeilijker wordt om onderhandelingen te organiseren.
Deal met China
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft aangekondigd dat zijn land de banden met China gaat versterken. Dat land heeft informatie- en communicatietechnologie die ‘op geen enkele manier inferieur is aan die van het Westen’. ,,Een goede deal met China is in ons beider voordeel.”
We kunnen alleen rekenen op onszelf en op landen die niet naar andermans pijpen dansen
Tijdens een bijeenkomst in Moskou zei hij dat het niet anders kan vanwege de ‘russofobie’ die het Westen sinds de invasie van Oekraïne tentoonspreidt. In de strijd tegen Westerse sancties kijkt Rusland volgens Lavrov naar ‘betrouwbare landen’ om voortaan handel mee te drijven. Als het Westen daarna toch weer toenadering zoekt, dan zit de deur echter niet in het slot: ,,Daar gaan we dan serieus naar kijken. We moeten echter zorgen dat we niet langer afhankelijk zijn van het Westen als het gaat om belangrijke sectoren als de veiligheid of de economie. We kunnen alleen rekenen op onszelf en op landen die niet naar andermans pijpen dansen.”
Kritiek op Poetin
Russische nationalisten hebben steeds meer kritiek op de moeizaam verlopende ‘speciale militaire operatie’ van hun land in Oekraïne. Dat meldt het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) in zijn dagelijkse update over de oorlog. De roep om een algehele mobilisatie, die het Kremlin nog steeds niet wil afkondigen, neemt toe. Zo wil een invloedrijke groep van veteranen dat Poetin de oorlog verklaart aan Oekraïne, omdat hij dan meer soldaten kan oproepen.
De aanleiding voor dit felle standpunt lijkt de rampzalige oversteek van de rivier Siverski Donets te zijn, op 11 mei. Bij een Oekraïense aanval zouden daar honderden Russische soldaten gesneuveld zijn. Er was destijds meteen al kritiek: wie steekt er nou midden in een oorlogsgebied, waar fel gevochten wordt, een rivier over? Zelfs Russische waarnemers trokken toen de competentie van de legerleiding in twijfel.
Doodstraf voor deserteurs
De veteranen roepen Poetin in een brief op een mobilisatie af te kondigen in alle regio’s die grenzen aan Navo-landen. Ook moeten daar ‘regionale verdedigingstroepen’ worden gevormd en moet de militaire dienstplicht verlengd worden van één naar twee jaar. Poetin moet verder duidelijker uitspreken dat Russische troepen niet alleen bezig zijn met de ‘denazificatie’ van Oekraïne, maar ook een oorlog uitvechten om historische Russische gebieden en de positie van het land in de wereldorde. Als laatste eisen de oud-officieren de doodstraf voor deserteurs.
Volgens het ISW past de brief van de veteranen in een patroon. Russen die in principe achter de invasie van Oekraïne staan, hebben steeds openlijker aanmerkingen op het Kremlin. Zo was er onlangs kritiek van de gouverneur van Kaliningrad, een Russische exclave midden in de Europese Unie, op de grens tussen Polen en Litouwen. Anton Alichanov zei dat de oorlog grote economische schade had aangericht in zijn regio. Het komt heel zelden voor dat een Russische official in het openbaar dergelijke kritiek spuit, aldus het ISW.
Russische verliezen
Het Britse ministerie van Defensie meldt dat Rusland in de eerste drie maanden van deze oorlog net zoveel verliezen heeft geleden als tijdens de negen jaar durende oorlog in Afghanistan (in de jaren 80). Dit zou te wijten zijn aan een combinatie van slechte tactische beslissingen op een lager niveau, slechte luchtverdediging, gebrek aan flexibiliteit en beroerde bevelsstructuren. Dit heeft herhaaldelijk geleid tot fouten en mislukkingen, die ook in de strijd om de Donbas duidelijk waarneembaar zijn. Het ministerie merkt op dat de Russische bevolking erg gevoelig is voor grote verliezen. De publieke onvrede zal alleen maar toenemen als het aantal gesneuvelden blijft stijgen.
Meer wapens
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft gisteren gemeld dat twintig landen bereid zijn Oekraïne te voorzien van nieuwe wapens, zowel voor de strijd op land als op zee. De VS gaat onder meer Harpoon-kruisraketten leveren die kunnen worden ingezet tegen schepen. De lanceerinrichting voor deze raketten komt van de Deense kustverdediging. Verder gaan de Tsjechen helikopters, tanks en raketsystemen leveren. Italië, Griekenland, Noorwegen en Polen sturen volgens Lloyd extra houwitsers en artilleriemunitie. ,,Iedereen begrijpt wat er op het spel staat in deze oorlog. De agressie van Rusland is schoffering van de internationale rechtsorde en een bedreiging van de vrijheid.”
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
PREMIUM
Mogelijk veel meer migranten overleden bij ‘bestorming’ Spaanse enclave Melilla
Hoeveel mensen kwamen er om het leven vorige week vrijdag, toen bij zonsopgang zo'n 1500 migranten uit vooral Soedan en Tsjaad probeerden de Spaanse enclave Melilla, in het noordoosten van Marokko, binnen te dringen? -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Duizenden geëvacueerd in Sydney vanwege dreigende overstromingen
Duizenden inwoners hebben zondag opdracht gekregen het zuidwesten van Sydney, de grootste stad van Australië, te verlaten vanwege dreigende overstromingen door aanhoudende zware regenval in het gebied. Het weerbureau waarschuwt dat de regen, die mogelijk nog twee dagen aanhoudt, kan leiden tot plotselinge overstromingen en aardverschuivingen langs de oostkust in de staat New South Wales. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’
-
Schutter 4 juliparade is aangeklaagd en riskeert levenslang cel voor zeven moorden
De schutter die op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag in een voorstad van Chicago een optocht en toeschouwers beschoot, is een dag later al aangeklaagd. De openbare aanklager van de staat Illinois beschuldigt hem van zeven moorden met voorbedachten rade. -
Kabinet accordeert Navo-lidmaatschap Zweden en Finland, parlement nu aan zet
Het kabinet heeft in een ingelaste ministerraad het Navo-lidmaatschap van Zweden en Finland formeel geaccordeerd. De Eerste en Tweede Kamer moeten daar nog wel mee instemmen, mogelijk komt de Tweede Kamer daarvoor terug van reces. -
Argentijnse minister van Financiën sneuvelt na slijtageslag met inflatie, IMF en achterban
De Argentijnse minister van Financiën, Martín Guzmán, heeft zaterdag zijn ontslag aangekondigd. De 39-jarige econoom werpt in het midden van een zware economische crisis de handdoek. Het aftreden van Guzmán is het zoveelste wapenfeit in de koude oorlog die woedt binnen de Argentijnse regeringscoalitie.