Volledig scherm
Luchtfoto van de spoorbrug die de Chinese stad Sanmenxia verbindt met Pinglu County. (archief)

Zeker tien doden bij zware ontploffing in Chinese fabriek

Bij een krachtige explosie in een gasfabriek in de Chinese stad Sanmenxia, in de centrale provincie Henan, zijn vrijdag zeker tien mensen om het leven gekomen, zo berichten Chinese staatsmedia. Vijf mensen worden nog vermist en 19 mensen hebben zware verwondingen opgelopen.

De zware ontploffing in de fabriek had vrijdag rond 17.50 uur lokale tijd plaats. In eerste instantie werd gesproken over twee doden, maar dat aantal is inmiddels gestegen naar tien en kan nog verder oplopen.

De ontploffing richtte zware schade aan gebouwen in de omgeving aan.  In een straal van drie kilometer sneuvelden er ramen, berichten de staatsmedia. ,,Sommige binnendeuren vielen op de grond door de ontploffing’’, zegt tv-zender CCTV. Video’s op sociale media tonen een enorme grijze en dikke rookwolk.

Dodelijke explosies komen vaker voor in China, vooral in de industrie. In november zorgde een gaslek in een chemiefabriek in Zhangjiakou, gaststad van de Olympische Winterspelen in 2020, nog voor een explosie die 23 doden eiste. Zhangjiakou ligt 200 kilometer ten noordwesten van Peking.