Woede Kazachen laat zich niet stuiten: doden en gewonden bij aanhoudende protesten
VIDEOBij de onlusten in Kazachstan zijn zeker acht doden en 317 gewonden gevallen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Demonstranten in de stad Almaty bestormden vanochtend in alle vroegte een overheidsgebouw waar de burgemeester woont. Volgens lokale media sloegen de vlammen uit het pand. Nu lijkt ook de presidentiële ambtswoning in vlammen op te gaan.
De branden in Almaty, met 1,8 miljoen inwoners de grootste en voormalige hoofdstad van Kazachstan, volgen op massale protesten in hoofdstad Nur-Sultan en de steden Shymkent en Taraz. Daar bestormden de demonstranten eveneens overheidsgebouwen. President Kassym-Jomart Tokajev riep in reactie op het geweld de noodtoestand uit in Almaty en Nur-Sultan, evenals in westelijkdelen van het land.
De noodsituatie in beide steden geldt vooralsnog voor twee weken. Ook geldt er een avondklok en er zijn reisrestricties binnen en rondom de steden van kracht. Wegen in de stad zijn geblokkeerd door de oproerpolitie. De rellen worden aangeduid als ‘een ernstige en directe bedreiging van de veiligheid’. Journalisten in Kazachstan meldden eerder dat het internet in het gehele land is geblokkeerd.
Knuppels en schilden
De noodtoestand ten spijt meldt het Russische persbureau Tass dat ook de presidentiële residentie aan de vlammen ten prooi is gevallen. Duizenden betogers aanschouwen de vuurzee. Ondanks de verklaring van burgemeester Sangitayev dat alles in de stad onder controle was, zou het belangrijkste regeringsgebouw van boven tot beneden zijn afgebrand. En daarmee ook de burgemeesterswoning.
Betogers die de overheidsgebouwen aanvielen, droegen naar verluidt knuppels en schilden. In reactie op de hevige protesten trad de regering weliswaar af, maar de president gaf aan dat alle ministers in functie blijven tot er een nieuwe regering is gevormd. Of het aftreden daarom enig effect zal hebben, is de vraag. President Tokayev heeft in een televisieverklaring gezegd ‘zeer streng te zullen optreden tegen wetsovertreders’.
De protesteerders namen vandaag ook de controle over van het vliegveld van Almaty. Alle vluchten zijn geannuleerd. Zonder cijfers te noemen, heeft president Tokajev gemeld dat er bij de onlusten doden en gewonden zijn gevallen. Nieuwsdienst Sputnik citeert het ministerie van Binnenlandse Zaken en meldt dat er acht agenten zijn omgekomen en 317 gewonden zijn gevallen bij de onlusten. Er zijn honderden arrestaties verricht.
Niet te stuiten boosheid
De protesten, die ontstonden uit woede over de verdubbeling van de prijs van lpg (vloeibaar petroleumgas), hebben echter geen duidelijke leider. Ook worden er geen eisen gesteld. De politie heeft geprobeerd de woedende massa met waterkanonnen, traangas en flitsgranaten te verdrijven, maar slaagde daar ondanks de bittere kou niet in. De boosheid van de rellende betogers laat zich niet stuiten.
De snelheid waarmee de ongeregeldheden zich over het land verspreiden, suggereert dat het om meer gaat dan alleen de gasprijs. Kazachstan beschikt over een grote gas- en olievoorraad. Ook kent het land een enorme schat aan mineralen. Desondanks is de armoede groot en zijn de levensomstandigheden voor velen slecht. Het feit dat het land sinds de onafhankelijkheid van Rusland in 1991 door één partij wordt geregeerd, zorgt voor onvrede.
‘Terroristische dreiging overwinnen’
Tokajev heeft opdracht gegeven de gasprijsverhoging terug te draaien en heeft in zijn tv-verklaring nu politieke veranderingen aangekondigd. Ook heeft hij de vorige president Noersoeltan Nazarbajev afgezet als hoofd van de Nationale Veiligheidsraad. Nazarbajev regeerde van 1991 tot 2019, maar bleef aan als hoofd van de raad. Hij had bijna 30 jaar de absolute macht. Kazachstan kende in die periode geen vrije verkiezingen.
Geruchten dat hij het land zou verlaten, zijn door Tokajev de kop ingedrukt. Verder heeft hij de hulp ingeroepen van landen waarmee Kazachstan een militair bondgenootschap vormt: Rusland, Armenië, Kirgizië, Tadzjikistan en Belarus. Hij sprak onder anderen met de Russische president Vladimir Poetin en zijn Belarussische ambtgenoot Alexandr Loekasjenko over het overwinnen van de ‘terroristische dreiging’.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExpert
Navo moet laten zien bereid te zijn macht in te zetten: ‘Alleen dan is Poetin onder de indruk’
Van een ingedutte organisatie naar klaarwakker. De Navo is na de Russische inval in Oekraïne springlevend en vergroot haar capaciteit. Meer militairen, hogere budgetten en twee nieuwe lidstaten. Zijn we nu veilig voor de Russen? -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
Mogelijk veel meer migranten overleden bij ‘bestorming’ Spaanse enclave Melilla
Hoeveel mensen kwamen er om het leven vorige week vrijdag, toen bij zonsopgang zo'n 1500 migranten uit vooral Soedan en Tsjaad probeerden de Spaanse enclave Melilla, in het noordoosten van Marokko, binnen te dringen? -
Update / video
Massaprotesten in Kazachstan houden aan na aftreden regering, overheidsgebouwen bestormd
De massale protesten in Kazachstan houden aan, ondanks het aftreden van de regering. Demonstranten voeren actie vanwege de prijsstijging van vloeibaar petroleumgas (lpg). President Kassym-Jomart Tokajev heeft de noodtoestand uitgeroepen in hoofdstad Nur-Sultan. Eerder deed hij dat al in de grootste stad Almaty en delen van het olierijke westen van het uitgestrekte ex-Sovjetland. -
Noodtoestand aan Amerikaans-Mexicaanse grens: ‘Biden moet nu ingrijpen’
51 migranten uit Midden-Amerika bezweken deze week in een oververhitte vrachtwagen langs een smokkelroute in Texas. De gruwelijke gebeurtenis illustreert het migratieprobleem waar de Verenigde Staten al jaren mee kampt. Veel Amerikanen en migranten hopen dat president Joe Biden het strenge migratiebeleid van voorganger Donald Trump hervormt. Het lijkt echter maar niet te lukken om een goede oplossing te vinden.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Poetin komt op buitenlandse reis aan nóg grotere tafel te zitten dan in Kremlin
De Russische president Vladimir Poetin is op zijn eerste buitenlandse reis sinds de invasie in Oekraïne terechtgekomen aan een onderhandelingstafel die nóg groter was dan die in het Kremlin. Het duurde niet lang tot de foto massaal rond ging op sociale media.