Wereldleiders in juni tijdens G7-top bijeen in Britse badplaats in Cornwall
De Britse premier Boris Johnson ontvangt in juni de wereldleiders van de G7, de club van zeven landen met een van de grootste economieën in de wereld. De driedaagse top wordt van 11 tot 13 juni gehouden in de Engelse badplaats Carbis Bay in Cornwall, in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse regering zaterdagavond laten weten.
Delen per e-mail
Het wordt de laatste G7-top van de vertrekkende bondskanselier Angela Merkel en de eerste van Joe Biden, die komende week wordt beëdigd als president van Amerika. De G7 bestaat verder uit Japan, Canada, Frankrijk, Italië en ook de Europese Unie is vertegenwoordigd. Johnson heeft daarnaast als gasten de leiders van Australië, India en Zuid-Korea uitgenodigd.
De G7-top stond het afgelopen jaar gepland in de VS, maar moest worden geannuleerd als gevolg van de coronacrisis. Het Verenigd Koninkrijk wordt momenteel zelf zwaar getroffen door de pandemie als gevolg van de razendsnelle verspreiding van een nieuwe virusvariant. Dat noopte de Britse regering tot het nemen van strenge maatregelen, maar er wordt gehoopt dat die maatregelen tegen de lente opgeheven zullen kunnen worden, mede dankzij de vaccinatiecampagne die intussen op gang is gekomen.
Cruciaal jaar
2021 is voor de Britten een cruciaal jaar op het internationale toneel nu het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk de Europese Unie heeft verlaten en de Britten staan dan ook te trappelen om zich te profileren als een onmisbare macht.
De locatie voor de top is een landgoed van 50 hectare met een luxueus hotel, een duur restaurant en een spa. Het vijfsterrenhotel stamt uit 1894 en telt 38 kamers. In het hoofdseizoen ben je er voor een overnachting omgerekend minimaal zo’n 400 euro kwijt, meldt Sky News. Bij het landgoed hoort verder ook een privéstrand.
Volgens Johnson is Cornwall ‘de perfecte locatie voor zo’n cruciale top’. Hij verwijst naar de tin- en kopermijnen in de regio die van belang waren voor de industriële revolutie. ,,Deze zomer zal Cornwall opnieuw het middelpunt zijn van grote wereldwijde veranderingen en vooruitgang.’’ De Britse premier noemt in het bijzonder de uitdagingen waar de wereld voor staat als de coronapandemie ten einde is.
De G7 ging eerder door het leven onder de naam G8 toen Rusland er nog inzat. Dat land werd eruit gezet na de annexatie van de Krim in 2014. De laatste top was in 2019 in het Franse Biarritz aan de Golf van Biskaje.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom China honderd keer minder coronadoden heeft dan de Verenigde Staten
Ruim 500.000 coronadoden in de Verenigde Staten, in China nog geen 5000. Ruim een jaar na het uitbreken van de pandemie betreurt supermacht Amerika dus honderd keer meer doden dan supermacht China. Is het ene systeem daarmee beter toegerust op een pandemie dan het andere? -
Dochters Malcolm X willen heropening moordonderzoek na nieuw bewijs
De dochters van de in 1965 vermoorde Amerikaanse zwarte activist Malcolm X hebben Justitie in de staat New York gevraagd om het onderzoek naar de moord op hun vader te heropenen. Ze doen dit verzoek, omdat er nieuw bewijs is ontdekt over de mogelijke betrokkenheid van de New Yorkse politie en de federale inlichtingendienst FBI bij de moord. -
Guinee lanceert vaccinatiecampagne tegen ebola
Het West-Afrikaanse land Guinee, waar de autoriteiten medio februari een epidemie van het ebolavirus uitriepen, is dinsdag begonnen met het vaccineren van burgers tegen de zeer dodelijke ziekte. De autoriteiten hopen de huidige uitbraak binnen zes weken in te dammen. -
G7 na geweld Myanmar: ‘Schieten op betogers is onacceptabel’
De G7, de club van zeven economische grootmachten, heeft het geweld tegen demonstranten in Myanmar hard veroordeeld. ,,Met scherp schieten op ongewapende betogers is onacceptabel”, zeggen de ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven landen in een gezamenlijke verklaring. -
PREMIUM
Vijfsterrenbeweging Italië is op weg naar de marge
De grootste coalitiepartij van Italië, de Vijfsterrenbeweging, dreigt te imploderen onder de druk van regeringsverantwoordelijkheid. Van de oorspronkelijke 226 parlementariërs en 112 senatoren hebben er 83 de fractie verlaten. De laatste groep van 36 dissidenten werd afgelopen weekend uit de partij gezet wegens het weigeren van steun aan de nieuwe premier Draghi.
-
Durft Joe Biden Saoedische kroonprins te straffen voor moord?
In de Verenigde Staten zou vandaag een explosief CIA-rapport worden gepubliceerd over de moord op de Saoedische journalist en Washington Post-columnist Jamal Khashoggi. De opdrachtgever voor de moord was al bekend, nu moeten de Amerikanen nog een straf bedenken. -
Toezichthouder luchtvaart VS gaat Boeing 777-motoren onderzoeken
De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA heeft een onmiddellijke inspectie ingesteld van alle toestellen van het type Boeing 777-200 met een motor van Pratt &Whitney van het type PW4000. Dergelijke toestellen worden hangende het onderzoek aan de grond gehouden nadat zaterdag een motor uitviel bij een vlucht van United Airlines. -
Zweedse geologen vinden meteoriet van 14 kilo: ‘Uniek object’
Zweedse geologen hebben een meteoriet gevonden van bijna veertien kilo. Het gaat vermoedelijk om het grootste overgebleven deel van een ruimterots die in november van vorig jaar insloeg. Toen maakten veel mensen in Zweden melding van een vuurbal in de lucht.