Volledig scherm
© EPA

Wapenarsenaal gevonden bij moordenaar van Duitse politicus Walter Lübcke

UpdateBij huiszoekingen naar aanleiding van de moord op politicus Walter Lübcke heeft de Duitse politie een compleet wapenarsenaal aangetroffen. Duitse media melden de aanhouding van twee mannen (43 en 64 jaar) in de afgelopen nacht. Zij zouden betrokken zijn geweest bij de aanschaf van het moordwapen.

De twee zouden de dader, Stephan E., aan het wapen hebben geholpen, terwijl ze wisten dat hij een extreemrechtse achtergrond had. Het federale Openbaar Ministerie gelooft echter niet dat ze van de moordplannen op de hoogte waren. Er is geen aanwijzing volgens het OM dat er van een extreemrechtse samenzwering sprake is geweest. 

Gisteren bekende de eerder aangehouden Stephan E., die als neonazi te boek staat, dat hij op 2 juni de 65-jarige Lübcke voor diens huis heeft doodgeschoten. E. heeft volgens de Süddeutsche Zeitung ook verteld dat hij een heleboel wapens en munitie had en hoe hij daar aan was gekomen.

De meeste wapens vond de politie onder de grond verstopt achter een huis van de werkgever van de 45-jarige E. Volgens zijn verklaring heeft E. de moord op Lübcke in zijn eentje en op eigen initiatief gepleegd, meldde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken gisteren.

Dna-materiaal

E. is al meerdere keren veroordeeld, onder meer voor een aanslag op een asielzoekerscentrum. Op de kleding van Lübcke werd na de moord dna-materiaal van hem gevonden. Een speciaal arrestatieteam in de plaats Kassel lichtte hem in de vroege ochtend van 16 juni van zijn bed. 

De christendemocraat Lübcke was een vooraanstaand bestuurder en politicus in Kassel in de deelstaat Hessen. Hij was een uitgesproken voorstander van de ruimhartige immigratiepolitiek die zijn partijgenoot bondskanselier Merkel in 2015 bepleitte. De politieke moord heeft Duitsland geschokt.