Verschillende delen van Frankrijk staan al weken in brand.
Volledig scherm
PREMIUM
Verschillende delen van Frankrijk staan al weken in brand. © ANP / EPA

Waarom zijn er zoveel bosbranden? En vier andere vragen en antwoorden

ExpertsPopulaire vakantiebestemmingen staan al weken in lichterlaaie. De bosbranden in Zuid-Europa breiden zich nog altijd verder uit en veel mensen worden geëvacueerd. We beantwoorden de vijf meest gestelde vragen over de bosbranden. ,,Het is een wake-upcall dat klimaatverandering echt bestaat.” 

 1. Frankrijk zucht onder vernietigende bosbranden: ‘Brand bij Bordeaux is een monster’
  Play
  met Video

  Frankrijk zucht onder vernieti­gen­de bosbranden: ‘Brand bij Bordeaux is een monster’

  Frankrijk blijft kampen met verwoestende bosbranden. Sinds begin dit jaar werd al meer dan 57.000 hectare natuurgebied in de as gelegd. Ook de weersomstandigheden maken het er niet gemakkelijker op. Zo bezorgen de aanhoudende hitte en droogte, die gepaard gaan met een warme en droge wind, de brandweer nog meer problemen. In het departement Gironde, waar de hevigste brand woedt, werden al meer dan 10.000 mensen geëvacueerd.
 2. Wim (37) en Joyce (36) overleden op terugweg van trouwfeest: ‘Voor hen was maar één ding belangrijk, de kinderen’
  PREMIUM

  Wim (37) en Joyce (36) overleden op terugweg van trouwfeest: ‘Voor hen was maar één ding belangrijk, de kinderen’

  ‘Je denkt dat het je nooit gaat overkomen, maar plots ben je beide kinderen kwijt.’ De familie van Wim Janssens (37) en Joyce Van Roosbroeck (36) is kapot van verdriet nadat het koppel zaterdagnacht het leven liet bij een zwaar verkeersongeval in het Vlaamse Koningshooikt, onder Antwerpen. Het stel laat twee dochters achter. ,,De meisjes denken dat mama en papa een verre reis maken. Voor hen is dit drama nog te ver weg”, zeggen de grootouders geëmotioneerd.