De Belgische koning Filip
Volledig scherm
PREMIUM
De Belgische koning Filip © EPA

Waarom België al 435 dagen zonder regering zit: ‘Koning Filip weet het ook niet meer’

Voor de zoveelste keer zijn Belgische regeringsonderhandelingen op niets uitgelopen. Waarom lukt het toch steeds niet? En wat nu? ,,Het lijkt erop dat de koning het ook niet meer weet.’’

Hoelang heeft België ook alweer geen regering?
Dat ligt er maar aan vanaf wanneer je begint met tellen. De verkiezingen waren op 26 mei vorig jaar, dus de partijen zijn nu al 267 dagen aan het praten, met vooralsnog nul resultaat. De regering-Michel I is echter al gevallen op 21 december 2018 (struikelblok was het VN-Migratiepact). Besloten werd toen om met een demissionaire regering verder te gaan tot aan de verkiezingen van mei. Die regering zit er nu nog steeds, zij het met een andere premier: Sophie Wilmès. Zij verving Charles Michel, die voorzitter is geworden van de Europese Raad. België heeft dus eigenlijk al 435 dagen geen federaal kabinet.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.