Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, wacht morgen een turbulente jaarvergadering.
Volledig scherm
PREMIUM
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, wacht morgen een turbulente jaarvergadering. © Reuters

Vuurwerk verwacht rond China op jaarvergadering Wereldgezondheidsorganisatie

UpdateDe jaarvergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) belooft vandaag een bijzonder evenement te worden. Niet alleen komen de 194 aangesloten landen voor het eerst twee dagen virtueel bijeen, maar er is veel spanning rond China.

Van een gesloten front van de wereld in de strijd tegen Covid-19 is al lang geen sprake meer. Donald Trump heeft de WHO reeds afgeschreven en veroordeeld als te zeer op de hand van China. Hij kondigde aan de Amerikaanse contributie aan de WHO te zullen korten; wat overigens inmiddels alweer lijkt te worden herzien.

China tolereert in elk geval geen enkele kritiek op de handelwijze toen de corona-epidemie uitbrak. En het land waarvan wordt gezegd dat het misschien wel het meest efficiënt reageerde op Covid-19, Taiwan, zal zeer waarschijnlijk niet eens worden gehoord op de vergadering. 

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.