Volledig scherm
De USS Boxer © AFP

VS haalt Iraanse drone neer die Amerikaans schip ‘bedreigde’

De Amerikaanse marine heeft boven de Straat van Hormuz een Iraanse drone uit de lucht geschoten. Dat heeft de president Trump vandaag bekend gemaakt. De drone zou te dicht bij een Amerikaans schip zijn gekomen.

De drone naderde boven de Straat van Hormuz een Amerikaans schip, de USS Boxer. Ondanks herhaalde waarschuwingen rechtsomkeert te maken, kwam het toestel steeds dichter bij de het schip. Tot op minder dan een kilometer, volgens het Pentagon. Daarop is besloten de drone te vernietigen.

President Donald Trump heeft het nieuws bevestigd. Hij riep andere landen op de actie van Iran te veroordelen en de eigen schepen te beveiligen.

Ontzenuwen

De Revolutionaire Garde van Iran zegt beelden te zullen vrijgeven die de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat de Amerikaanse marine een Iraanse drone in de Golf heeft vernietigd, zullen ontzenuwen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zei niets te weten van het incident. Iran benadrukt geen drones te missen en suggereerde het land dat de Verenigde Staten mogelijk een eigen drone hebben neergeschoten.

In juni claimde Iran het neerhalen van een Amerikaanse drone, die het Iraanse luchtruim bij de Perzische Golf had geschonden. Teheran diende daarover een officiële klacht in bij de Verenigde Naties. Volgens de VS vloog het toestel boven internationale wateren.