Het exterieur van het restaurant.
Volledig scherm
Het exterieur van het restaurant. © Google Maps

‘Vrouw overlijdt na eten van giftige paddenstoel in restaurant met Michelin-ster’

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek begonnen naar het sterrenrestaurant RiFF in Valencia. Aanleiding is het overlijden van een 46-jarige vrouw. Ook zijn achttien andere gasten ziek geworden na een bezoek aan het restaurant. Ze hadden allemaal het verrassingsmenu met daarin morieljes besteld. De zaak is voorlopig dicht. 

De vrouw van 46 was zaterdag 16 februari samen met haar man en 12-jarige zoon uit eten ter ere van de verjaardag van haar echtgenoot. Al tijdens het diner werd zij ziek, waarna ze naar huis is gegaan. De volgende ochtend is zij overleden, melden Spaanse media. 

Haar man en zoon voelden zich ook niet goed na afloop van de maaltijd, maar zij werden de volgende ochtend weer gezond wakker. Naast de drie familieleden kampten nóg eens achttien andere gasten met ziekteverschijnselen nadat zij afgelopen weekend in het restaurant hadden gegeten. Allen maken het inmiddels weer goed. 

Het restaurant RiFF - in het centrum van Valencia - heeft één Michelin-ster en staat onder leiding van de Duitse chef Bernd H. Knöller. Deze heeft in een officiële verklaring laten weten dat hij de omstandigheden zeer betreurt, en dat het restaurant gesloten blijft totdat het onderzoek volledig is afgerond. ,,We bieden onze volledige medewerking aan de autoriteiten. Ongeacht de oorzaak wil ik mijn diepe spijt betuigen voor wat er is gebeurd.’’

Morielje

De resten van het menu van afgelopen weekend zijn inmiddels overgedragen aan de Spaanse voedsel- en warenautoriteit. Deze doet nu onderzoek naar de ingrediënten. Vooral de morielje, onderdeel van een van de zeven gangen in het verrassingsmenu, is verdacht. Deze sponsachtige zakjeszwam is giftig als hij rauw wordt gegeten. De paddenstoel moet goed verhit worden, voordat hij wordt genuttigd. Vaak worden de paddenstoelen in reeds verhitte en daarna gedroogde vorm verkocht om zo de kans op vergiftiging te minimaliseren. Hoe de paddenstoelen in het Spaanse restaurant dit weekend exact zijn bereid, is niet bekend. 

Ana Barceló - een hoge Spaanse ambtenaar op het ministerie van Volksgezondheid - bevestigt het onderzoek tegen de Spaanse krant El País. ,,Wij hebben onze condoleances overgebracht naar de familie van de 46-jarige vrouw, en hun verteld dat het onderzoek in volle gang is. Het restaurant en de keuken van RiFF zijn inmiddels gecontroleerd. We hebben daar geen misstanden aangetroffen. Verder onderzoek moet uitwijzen of dat wel het geval is met het geserveerde eten.’’

Volgens Barceló moet uit de autopsie van de overleden vrouw blijken waaraan zij precies is overleden. Dan zal ook duidelijk worden of de morieljes iets met haar dood te maken hebben. 

Het interieur van het restaurant.
Volledig scherm
Het interieur van het restaurant. © Google Maps
  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.