Volledig scherm
Joshua Wong verlaat de Lai Chi Kok gevangenis in Hong Kong. © AFP

Vrijgelaten activist wil snel deelnemen aan nieuwe protesten in Hongkong

Een leider van de Occupy Central-demonstratie in Hongkong in 2014 is maandag vrijgelaten. Joshua Wong had drie maanden gevangenisstraf gekregen, maar is na twee maanden weer op vrije voeten. Of dit iets te maken heeft met de huidige protesten en onrust, is niet bekend.

Wong werd het gezicht van de paraplubeweging. Hij werd in TIME magazine uitgeroepen tot invloedrijkste tiener van 2014 en werd in 2017 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Veel jongeren gingen vijf jaar geleden de straat op omdat ze meer democratie wilden. Samen met 19 andere demonstranten werd Wong opgepakt en tot celstraf veroordeeld. Later kreeg hij opnieuw drie maanden cel vanwege het negeren van een gerechtelijk bevel. 

Direct na zijn vrijlating hield Wong een persconferentie. Hij zei dat de hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, op moet stappen na het politiegeweld van afgelopen week en dat hij zich snel bij de massale protesten zal aansluiten.

Volledig scherm
Activist Joshua Wong roept Carrie Lam op te vertrekken. © AFP

2 miljoen mensen de straat op

Zondag gingen bijna 2 miljoen mensen de straat op in Hongkong om te demonstreren tegen een wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. Honderden demonstranten brachten de nacht door op straat en blokkeerden belangrijke wegen in de stad. Op verzoek van de politie verplaatsten zij zich maandagochtend naar de kant van de weg. ,,Dit is geen oproep om te vertrekken, maar verplaats je alsjeblieft naar de stoep. Het is maandag en mensen moeten werken of naar school’’, zei een omroeper volgens The South China Morning Post.

De hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, bood zondag haar excuses aan vanwege het politiegeweld bij eerdere demonstraties. De politie is daarom gezegd niet hard in te grijpen maandag.

Bekijk hier beelden van de protesten in Hongkong :

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.