Vrienden verliezen laatste sprankje hoop: ‘Verdwenen Arjen waarschijnlijk verdronken in Noorwegen’
De in Noorwegen vermist geraakte Nederlander Arjen Kamphuis is niet meer in leven en zijn lichaam zal waarschijnlijk nooit gevonden worden. Tot die conclusie komt de bekende forensisch patholoog Frank van der Goot na onderzoek. Kamphuis is waarschijnlijk overleden aan de gevolgen van verdrinking, zo laten vrienden van de 46-jarige Amsterdammer in een verklaring weten.
De Amsterdamse cybersecurityspecialist raakte in augustus 2018 vermist tijdens een trip in Noorwegen. Hij was voor het laatste gezien in het centrum van Rognan. Daar was hij met de trein heen gereisd nadat hij had uitgecheckt in een hotel in Bodo.
Na zijn verdwijning kwam een grote zoekactie op gang. Hoewel er nog geen lichaam is gevonden, gaat de politie ervan uit dat Kamphuis een ongeluk heeft gekregen tijdens zijn tocht met een kajak en dat hij in het water is gevallen. De kajak werd een paar dagen na de vermissing teruggevonden. Een jaar later sloot de politie het onderzoek.
Crowdfunding
Vrienden van de Amsterdammer geloofden de conclusies van de politie niet en begonnen na een succesvolle crowdfunding een eigen onderzoek, onder leiding van privédetective Frank van der Goot. Ook werkten zij mee aan de Videolandserie Ze weten alles van je, in de hoop dat de vermissingszaak meer aandacht zou krijgen. In de vierdelige serie, een mix van documentaire en fictie, kwamen alle feiten, theorieën en open vragen rond de verdwijning aan bod.
Het doel van het particuliere onderzoek, dat afgelopen zomer in Noorwegen plaatsvond, was om het scenario van zelfdoding, een dodelijk ongeluk of een misdrijf uit te sluiten. Onderzoekers doorzochten hiervoor de plekken waar Kamphuis voor het laatst werd gezien, controleerden zijn telefoongegevens en spraken met de lokale bevolking en autoriteiten.
Groot verdriet
Privédetective Frank van der Goot, een bekende forensisch patholoog die onder meer betrokken was bij onderzoek naar de in Panama omgekomen Kris en Lisanne, komt op basis van bovengenoemde bevindingen tot de conclusie dat Kamphuis hoogstwaarschijnlijk te water is geraakt en is overleden als gevolg van onderkoeling en/of verdrinking. ,,Als dit inderdaad het scenario is, dan is het waarschijnlijk dat zijn lichaam en een deel van zijn bezittingen in zee zijn gedreven en voor altijd verloren zijn gegaan. De bodem van de fjord kan worden omschreven als zeer bergachtig, waardoor zoeken met een onderwaterdrone of het bergen van een lichaam een hopeloze taak is”, zo schrijven de vrienden.
Ze zitten nog steeds met veel vragen. ,Het blijft een raadsel waarom hij bepaalde keuzes maakte rond zijn reis. We zullen nu echter ook met groot verdriet moeten accepteren dat we hier waarschijnlijk nooit antwoord op zullen krijgen. Het meest waarschijnlijke scenario is ook het meest pijnlijke voor ons allemaal, want het betekent dat Arjen hoogstwaarschijnlijk niet meer teruggevonden zal worden, dood of levend.”
Vrienden van Kamphuis vragen om rust, om het ‘droevige nieuws’ samen te verwerken. Ze zijn Van de Goot dankbaar voor al zijn inspanningen. ,,Met grote waardering voor de inzet van Frank en zijn team, en elkaars steun, kunnen we er op vertrouwen dat we na vier jaar eigen onderzoek er echt alles aan hebben gedaan om achter de waarheid te komen. Arjen zal voor altijd heel erg gemist worden.”
Wie was Arjen Kamphuis?
Cyberspecialist Arjen Kamphuis hielp journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten om buiten het zicht te blijven van geheime diensten en hun bronnen te beschermen. Hij assisteerde ook klokkenluiders die door hun onthullingen moesten vrezen voor hun leven. Sinds zijn verdwijning gingen de wildste verhalen over hem rond. Zo zou Kamphuis zich mogelijk hebben verstopt op een vrachtschip. Maar volgens de politie is hier geen bewijs voor gevonden.
Vrienden zagen Kamphuis vooral als een begenadigd pleitbezorger voor online privacy en veiligheid. Kamphuis trainde journalisten en gaf veel lezingen op congressen en hackersevenementen. ,,Hij wist dat hij werd gevolgd. Misschien heeft dat zijn paranoia versterkt, waardoor hij in een psychische noodtoestand is geraakt en een ongeluk heeft gekregen. Of hij heeft een ongeluk gekregen en greep die situatie vervolgens aan om ervandoor te gaan”, zo zei een vriend van Kamphuis destijds tegen deze site.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Noodtoestand in Nieuw-Zeelandse Auckland wegens aanhoudende hevige regen en overstromingen
In het Nieuw-Zeelandse Auckland is de noodtoestand uitgeroepen na hevige regenval die een groot deel van de stad onder water zette. Gevreesd wordt dat de overstromingen als gevolg van het vrijdag losgebarsten noodweer de komende dag en nacht erger worden. Inwoners van delen van de stad moeten zich voorbereiden op evacuatie. -
Amerikanen doden IS-leider in Somalië
Het Amerikaanse leger zegt tijdens een operatie in het noorden van Somalië een van de leiders van Islamitische Staat (IS) te hebben gedood. De troepen hoopten Bilal al-Sudani gevangen te kunnen nemen, maar hij overleefde het vuurgevecht niet dat ontstond bij zijn arrestatie. Nog tien andere IS-strijders kwamen om het leven. -
Zeven doden bij tweede bloedbad binnen drie dagen in Californië
Bij een schietpartij in Californië, de tweede in amper drie dagen, zijn zeven mensen gedood en een is er levensgevaarlijk gewond geraakt. De vermoedelijke dader is gearresteerd korte tijd nadat hij op twee kwekerijen bij Half Moon Bay, circa 30 kilometer ten zuiden van San Francisco, het vuur op werknemers had geopend. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom blokkeert ‘machtig Navo-lid’ toetreding Zweden? 'Erdogan wil overkomen als sterke man’
De Turkse president Erdogan lijkt met de dag koppiger te worden. Zweden hoeft niet te rekenen op zijn steun voor het Navo-lidmaatschap. Hoe erg is dat?
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Erdogan: voorlopig geen steun voor NAVO-lidmaatschap Zweden
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat Zweden niet hoeft te rekenen op de steun van Turkije bij het verkrijgen van het NAVO-lidmaatschap, na de koranverbranding bij de Turkse ambassade in Stockholm afgelopen weekend. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.