Von der Leyen neemt Nederlandse bezwaren tegen Europees herstelplan ‘zeer serieus’
De bezwaren die Nederland heeft tegen het Frans-Duitse herstelplan om uit de coronacrisis te komen, zijn gerechtvaardigd. ,,Ik neem de zorgen van Mark Rutte zeer serieus. Hij heeft gelijk als hij zegt dat hervormingen hand in hand moeten gaan met investeringen”, zegt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in een interview met de Duitse krant Handelsblatt.
De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel smeedden samen de basis voor het Europese herstelfonds. Ze vonden beiden dat de Europese eenheid in de coronacrisis te wensen overliet en besloten een plan te maken dat die eenheid weer vlot moet trekken. ‘Uniek en ongekend’, vonden ze beiden.
Het pakket heeft een waarde van 750 miljard euro. Twee derde daarvan is nu voorzien als subsidie, een derde als lening. De miljarden moeten namens de EU worden geleend op de kapitaalmarkt en gaan naar landen die het zwaarst zijn getroffen door de crisis. Die hoeven het verstrekte geld niet allemaal zelf terug te betalen.
Sterkste schouder
Daarbij worden ze geholpen door de andere lidstaten. Hiervoor moet nog een verdeelsleutel worden bedacht. Wat Merkel en Macron betreft moeten de sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen. ,,Het is niet onze taak om te spreken namens de andere lidstaten van de Europese Unie”, sprak Macron.
Nederland zou liever zien dat er geen subsidies worden verstrekt maar leningen, vooral als het gaat om landen in Zuid-Europa. De Europese leiders spraken vorige week over het coronafonds en daar bleek het Nederlandse standpunt onveranderd. Macron vreest dat de Nederlandse ‘koppigheid’ de Europese toekomst op het spel zet.
Von der Leyen denkt dat er genoeg zekerheden zijn ingebouwd om te zorgen dat alle lidstaten die wederopbouwsubsidies krijgen, zullen voldoen aan de eis tot hervormingen. Ze wijst er bijvoorbeeld op dat ‘de steun wordt betaald in tranches, afhankelijk van of er mijlpalen zijn bereikt in investeringen en hervormingen’.
Speciale top
Von der Leyen houdt er rekening mee dat de speciale top over dit herstelplan, die gepland staat voor 17 en 18 juli, geen akkoord oplevert. Ze hoopt dat het in elk geval zal lukken voor het zomerreces, desnoods door een tweede top te organiseren.
,,We moeten net zo lang doorwerken tot het hulppakket op de rit is gezet. Europa heeft dit wederopbouwplan dringend nodig. We zitten in een diepe crisis, die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gekend", aldus Von der Leyen.
Ze noemt het een ‘groot geluk’ dat Duitsland vanaf 1 juli voorzitter is van de Europese Unie. Bondskanselier Angela Merkel ‘beschikt over een enorm grote Europees-politieke ervaring. Dat helpt enorm’, aldus Von der Leyen. Zij bekleedde eerder onder Merkel verschillende ministersposten, onder meer van Defensie, en zegt dat zij een vertrouwensrelatie hebben.
Er moet 750 miljard euro worden vrijgemaakt voor lidstaten die zwaar zijn getroffen door het coronavirus (video)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Beijing en Moskou blokkeren sancties tegen Noord-Korea om rakettesten
China en Rusland hebben donderdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun veto uitgesproken tegen een resolutie van de Verenigde Staten. Die wilden nieuwe sancties opleggen aan Noord-Korea na diverse testen van ballistische raketten. De dertien andere leden van de VN-Veiligheidsraad stemde wel voor de resolutie. -
PREMIUMVideo
500 miljard voor Zuid-Europa is een gift: ‘vrekkig’ Nederland stribbelt tegen
De Europese Commissie wil dat er een noodfonds met 750 miljard euro komt voor landen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Een derde daarvan moet worden geleend, de rest is een subsidie. En dat laatste is nou net wat Nederland niet wil. -
Argentijnse wetenschappers vinden fossiel van ‘Draak des doods’
Argentijnse wetenschappers hebben een nieuwe soort ontdekt: een enorm vliegend reptiel. Het wezen draagt de bijnaam Draak des doods en leefde zo’n 86 miljoen jaar geleden tussen de dinosaurussen. -
Geld rijke Russen gaat straks naar Oekraïne
Oekraïne kan binnenkort massa’s geld verwachten die direct uit de diepe zakken van rijke vriendjes van Poetin komen. Brussel wil hun buitenlandse vermogens niet enkel bevriezen, maar afpakken en naar Kiev doorsluizen.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Kamer vreest dat Europees coronafonds van 750 miljard er komt, Rutte ‘streeft naar compromis’
De Tweede Kamer lijkt morrend te accepteren dat een Europees coronanoodfonds van 750 miljard euro onvermijdelijk is. Premier Rutte moet vrijdag op de virtuele Eurotop de Nederlandse huid zo duur mogelijk verkopen, maar zegt zich tegelijk constructief op te stellen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.