Volledig scherm
De wc-pot in het Belgische Oudenaarde. © Ronny De Coster

Vlaamse buren plaatsen wc-pot uit protest: ‘Dan is dit ook kunst’

Opmerkelijk protest in het Belgische Oudenaarde: op de plaats waar vandaag een abstract kunstwerk is ingehuldigd, heeft iemand uit de buurt een wc-pot neergezet. Het zit de bewoners hoog dat de stad hen geen enkele inspraak gaf bij de keuze van het werk, dat 54.000 euro heeft gekost.

,,Ook dat is kunst”, klinkt het spottend, over de wc-pot. De buren stellen het toilet voor als ‘een werk van de Franse, dadaïstische kunstenaar Marcel Duchamp’. Bewoner Jules Lambrecht: ,,Ik ben niet de plaatser van die wc-pot, maar ik kan wel zeggen dat wij als buurtbewoners niet blij zijn met de komst van het abstracte werk. Smaken verschillen, maar wij hebben niet de kans gehad om de smaak van de bewoners te bespreken. Als je een kunstwerk plaatst, mag je toch op zijn minst de mening vragen van de mensen die er elke dag naar moeten naar kijken.”

Omstreden

Day After, zo hebben de buren hun creatie genoemd, een kwinkslag naar Day9, de naam van het kunstwerk van de Belgische Kris Martin. Het werk is 1,75 meter hoog en is gemaakt uit fijne bronzen lijnen. Het is een abstractie van een zittende persoon die beschouwend kijkt.

De kostprijs van 54.000 euro veroorzaakte het in Oudenaarde ook al politieke commotie. Martin neemt de actie van de buren sportief op: de wc-pot wordt voor de feestelijke onthulling van zijn werk straks niet weggenomen.

Volledig scherm
Day9 van Kris Marin met op de achtergrond Day After van de misnoegde buren. © Ronny De Coster
  1. Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantaine
    liveblog corona

    Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantai­ne

    Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.