Volledig scherm
PREMIUM
Een militair checkt de lichaamstemperatuur van een automobilist bij een tolpoort op een snelweg bij Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak die in China voor veel onrust zorgt © EPA

Virusangst verandert metropolen in spooksteden: ‘Mensen zijn aan het hamsteren’

CoronavirusIn een ongekende poging om de uitbraak van het dodelijke coronavirus in te dammen heeft China complete miljoenensteden van de buitenwereld afgesloten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het momenteel nog te vroeg om de uitbraak tot internationale noodsituatie te benoemen.

Volledig scherm
Fang Peng © prive

De inwoners verschuilen zich veelal in hun huizen. ,,Het is erg stil op straat’', vertelt de Arnhemse Fang Peng. Zij studeerde in de miljoenenstad waar haar vader vandaan komt en waar ze nog altijd veel familie en vrienden heeft wonen. Wuhan is nu het epicentrum van de mysterieuze virusuitbraak. Zeventien mensen zijn er al aan overleden, meer dan zeshonderd mensen raakten besmet. 

 ,,Ik sprak vanmorgen een kennis in Wuhan die voor een maand eten heeft ingeslagen’’, vertelt Fang Peng (37), die is getrouwd met een Nederlander. Vanuit hun woonplaats Arnhem volgt ze het nieuws rond het coronavirus op de voet.

,,Veel winkelschappen zijn leeg. Het is erg stil op straat, de meeste mensen blijven nu thuis. Mijn neef heeft nog geprobeerd de stad uit te komen om Chinees Nieuwjaar te kunnen vieren met familie. Maar zijn vlucht werd gecancelled. Toen heeft hij een treinkaartje gekocht, maar ook de trein werd geannuleerd. Vrienden die een eigen auto hebben, zijn er vanmorgen vroeg nog wel in geslaagd de stad te ontvluchten via een kleinere uitvalsweg. Op de snelwegen staan sinds 10 uur roadblocks.’’

  1. LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavirus, zevende dode Italië
    Coronavirus

    LIVE | Ministerie: reis niet naar Italiaanse gemeenten met coronavi­rus, zevende dode Italië

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.