Volledig scherm
WannaCry sofware © EPA

Virtueel losgeld van gijzelsoftware WannaCry komt ineens tot leven

UpdateDe hackers achter het wereldwijde WannaCry-virus hebben vandaag vermoedelijk ineens een teken van leven gegeven. Het losgeld dat zij in Bitcoins wisten te vergaren, lag maanden 'stil' in digitale accounts. Vandaag werd het geld echter ineens virtueel verdeeld over andere accounts. Dat meldt CNN.

Een bedrag van ongeveer 140.000 dollar aan Bitcoins werd vandaag  van drie accounts gehaald en verdeeld over acht andere accounts. Deze accounts worden gelinkt aan de verdachten van het verspreiden van het virus, dat in mei wereldwijd honderdduizenden computers wist te besmetten.  

Het is onduidelijk wie de accounts leeg heeft gehaald en waarom. Volgens experts zou een groep hackers uit Noord Korea verantwoordelijk zijn voor het virus. Het virus vroeg 300 dollar in Bitcoins van gebruikers die waren besmet. Transacties van Bitcoins zijn openbaar, de gebruikers niet meteen. Europol houdt de transacties scherp in de gaten.

De FBI heeft vandaag de onderzoeker opgepakt die ontdekte hoe WannaCry kon worden geneutraliseerd. Marcus Hutchins werd gearresteerd in de staat Nevada. Hij wordt verdacht van reclame maken voor en verkopen van tools voor hackers.

  1. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
    PREMIUM

    Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

    Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.