Volledig scherm
Richard Branson, oprichter van Virgin Galactic, en het model van SpaceshipTwo. © AFP

Virgin Galactic binnen enkele weken de ruimte in

Virgin Galactic gaat binnen een paar weken de ruimte in. Niet lang daarna zal het bedrijf ook de eerste bemande schepen lanceren. Dit heeft Richard Branson, eigenaar van het Virgin-imperium, vandaag verklaard.

Branson zegt dat de eerste ruimtereis heel dichtbij is. ,,We zullen binnen een paar weken, dus geen maanden, de ruimte in gaan'', aldus Branson tegenover CNBC. ,,En een paar maanden daarna, dus geen jaren, ga ik de ruimte in.'' 

Niet lang daarna zullen ook de eerste passagiers de ruimte in kunnen. ,,We hebben een paar heel spannende maanden in aantocht.'' Bij een test in  2014 stortte het ruimteschip van Virgin Galactic, SpaceShipTwo, neer. De testpiloot kwam daarbij om het leven. Eerder dit jaar voerde het bedrijf een supersonische testvlucht uit met SpaceShipTwo. Deze keer met succes. 

Deze zomer was Branson in een exclusief interview met het AD ook al optimistisch over de planning van het in 2004 opgerichte Virgin Galactic. Hij dacht toen dat Virgins ruimteveer de VSS Unity nog dit jaar de ruimte in kon en anders begin 2019. Die planning gaat dus ruim gehaald worden.

Branson veel de afgelopen vijftien jaar veel geïnvesteerd in ruimtetoerisme. De Britse miljardair doet zelfs een astronautentraining om zijn lichaam ruimtebestendig te krijgen.

Concurrentie

Virgin Galactic is niet het enige bedrijf dat inzet op ruimtetoerisme. Branson concurreert met twee andere miljardairs, namelijk Elon Musk (Tesla/SpaceX) en Jeff Bezos (Amazon).

Het bericht van Branson komt niet geheel toevallig. SpaceX slaagde er gisteren voor het eerst in om een raket weer te laten landen. De Falcon 9-raket schoot een Argentijnse satelliet de ruimte in, om vervolgens weer terug te keren op aarde. De eerste ruimtetoerist heeft het bedrijf al aangekondigd. Hij zal in 2023 een rondje om de maan maken. 

Blue Origin van Amazon wil in 2019 de eerste bemande ruimtereizen maken. Eerder deze maand kondigde het bedrijf aan dat het een non-profitgroep aan het opzetten is met verschillende ruimtevaartorganisaties. Deze moet manieren vinden om de maan te koloniseren. 

Volledig scherm
Een luchtfoto van Falcon 9 van SpaceX. De raket slaagde erin om weer veilig te landen. © AFP