Volledig scherm
Marc Bertoldi in de rechtbank van Brussel. © BELGA

Vijf jaar cel voor ‘brein’ achter kapitale diamantroof luchthaven Brussel

Het vermeende brein achter de diamantroof op de luchthaven van Brussel in 2013 is vandaag veroordeeld tot vijf jaar cel. Het Openbaar Ministerie had acht jaar geëist tegen deze Marc Bertoldi, die heeft bekend een deel van de buit te hebben doorverkocht.

Acht gewapende en gemaskerde daders reden op 18 februari 2013 het luchthaventerrein op met een busje en stalen de kistjes met diamanten die klaarstonden om te worden overgeladen. Binnen enkele minuten waren de daders met hun buit verdwenen.

Bij de roof maakten de daders voor 37 miljoen euro aan diamanten buit. In totaal verdwenen 121 kostbare colliers. De roof kreeg de bijnaam Ocean’s 14, naar de films met onder meer George Clooney, waarin perfect georganiseerde overvallen worden gepleegd. 

Centrale figuur

Volgens Justitie was de Fransman de centrale figuur en ook aanwezig bij de roof. De rechtbank in Brussel acht dat echter niet bewezen en veroordeelde hem ‘slechts’ als mededader vanwege heling. Omdat Bertoldi zich op voorhand bereid had getoond om de buit te helen, ziet de rechtbank hem wel als mededader.

,,De daders zouden de overval nooit gepleegd hebben als ze niet zeker wisten dat ze de buit aan de man konden brengen”, oordeelde de rechtbank. Bertoldi werd ook schuldig verklaard aan lidmaatschap van een criminele organisatie en aan witwassen, en veroordeeld tot 5 jaar cel. 

De rechtbank sprak vorig jaar achttien andere verdachten vrij. Het OM heeft hoger beroep aangetekend.

  1. Marcus smeekt tijdens footballwedstrijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Marcus smeekt tijdens football­wed­strijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Terwijl andere fans een grappige boodschap opschreven in de hoop in beeld te komen tijdens een footballwedstrijd was de oproep van Edward Marcus een stuk ernstiger: hij smeekte om een nieuwe nier. Het lukte hem niet om op televisie te komen, maar dankzij een foto van een andere fan gaat hij nu toch viraal. Op Twitter is het bericht al meer dan 100.000 keer gedeeld en verschillende mensen hebben zich intussen als donor geregistreerd.