Volledig scherm
Marc Bertoldi in de rechtbank van Brussel. © BELGA

Vijf jaar cel voor ‘brein’ achter kapitale diamantroof luchthaven Brussel

Het vermeende brein achter de diamantroof op de luchthaven van Brussel in 2013 is vandaag veroordeeld tot vijf jaar cel. Het Openbaar Ministerie had acht jaar geëist tegen deze Marc Bertoldi, die heeft bekend een deel van de buit te hebben doorverkocht.

Acht gewapende en gemaskerde daders reden op 18 februari 2013 het luchthaventerrein op met een busje en stalen de kistjes met diamanten die klaarstonden om te worden overgeladen. Binnen enkele minuten waren de daders met hun buit verdwenen.

Bij de roof maakten de daders voor 37 miljoen euro aan diamanten buit. In totaal verdwenen 121 kostbare colliers. De roof kreeg de bijnaam Ocean’s 14, naar de films met onder meer George Clooney, waarin perfect georganiseerde overvallen worden gepleegd. 

Centrale figuur

Volgens Justitie was de Fransman de centrale figuur en ook aanwezig bij de roof. De rechtbank in Brussel acht dat echter niet bewezen en veroordeelde hem ‘slechts’ als mededader vanwege heling. Omdat Bertoldi zich op voorhand bereid had getoond om de buit te helen, ziet de rechtbank hem wel als mededader.

,,De daders zouden de overval nooit gepleegd hebben als ze niet zeker wisten dat ze de buit aan de man konden brengen”, oordeelde de rechtbank. Bertoldi werd ook schuldig verklaard aan lidmaatschap van een criminele organisatie en aan witwassen, en veroordeeld tot 5 jaar cel. 

De rechtbank sprak vorig jaar achttien andere verdachten vrij. Het OM heeft hoger beroep aangetekend.

  1. ‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieuze verdwijning

    ‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieu­ze verdwij­ning

    Een vermist 15-jarig meisje, lege graven en tal van duistere theorieën: wat leest als een boek van Dan Brown, is in werkelijkheid de mysterieuze verdwijning van de 15-jarige Emanuela Orlandi. Het meisje verdween 36 jaar geleden, en haar familie zoekt nog steeds. ,,Ik kan niet accepteren dat er al die jaren mensen waren die weten wat er is gebeurd”, vertelt de broer van Emanuela aan de Britse krant The Guardian.