Bus 142 werd in de jaren 60 in de wildernis van Alaska achtergelaten.
Volledig scherm
Bus 142 werd in de jaren 60 in de wildernis van Alaska achtergelaten. © Shutterstock

Vijf gewonde wandelaars gered in Alaska na bezoek aan beroemde filmbus

Vijf Italiaanse hikers zijn in Alaska gered, nadat ze een bezoek hadden gebracht aan de verlaten bus die beroemd werd door het boek en de film Into The Wild. Het is niet de eerste keer dat hikers die de bus willen bereiken in de problemen kwamen.

Een Italiaanse wandelaar die zwaar onderkoeld was, werd samen met vier andere wandelaars opgehaald door de hulpdiensten nadat de groep een noodoproep hadden gedaan. De gewonde man werd door de opgeroepen Alaska State Troopers naar het ziekenhuis van Fairbanks overgebracht, de andere lichtgewonde wandelaars werden door vrienden in het naburige stadje Healy opgevangen. Dat meldt de woordvoerder van de Alaska State Troopers.

De trektocht naar de verlaten bus is 10 mijl heen en terug, oftewel 32 kilometer.

De Italianen hadden de verlaten ‘Magic Bus’ bezocht waar begin jaren 90 de Amerikaanse reiziger en idealist Chris McCandles dood werd teruggevonden. McCandles bracht in 1992 een zomer in de wildernis in Alaska door en gebruikte daarbij een tientallen jaren geleden achtergelaten stadsbus als uitvalsbasis. Toen hij naar de bewoonde wereld wilde terugkeren, bleek de Teklanika-rivier echter te ver gestegen te zijn om nog over te steken, waardoor hij vast kwam te zitten. McCandles stierf uiteindelijk de hongerdood en werd pas maanden later gevonden. In 2007 kwam de film Into The Wild uit, gebaseerd op een boek over McCandles.

Elk jaar proberen mensen van over de hele wereld de bus te bereiken. Meerdere wandelaars lieten al het leven bij hun poging het voertuig te bereiken. In juli vorig jaar kwam nog een pasgetrouwde vrouw uit Wit-Rusland om het leven toen ze door de Teklanika-rivier werd meegesleurd, terwijl ze met haar echtgenoot de bus wilde bereiken. In 2013 werden nog drie Duitse wandelaars die de bus probeerden te bereiken gered.

Voetbrug

Nabestaanden van op de route overleden wandelaars zijn bezig met een haalbaarheidsstudie om een voetbrug over de Teklanika-rivier te laten aanleggen, maar de vraag is of het überhaupt wel een goed idee is om de afgelegen plek toegankelijker te maken. ,,Een loopbrug kan mensen een vals gevoel van veiligheid geven. Het kan ertoe leiden dat meer mensen proberen de bus te bereiken, en dat kan leiden tot meer reddingen”, zegt burgemeester Clay Walker van het naburige Denali Borough, op wiens grondgebied de brug zou komen te liggen.

Chris McCandless, 24, op een zelfportret.
Volledig scherm
Chris McCandless, 24, op een zelfportret. © AP