Vertrekkende Trump is trots dat hij ‘als eerste president in decennia’ geen oorlog begon
VideoBij zijn afscheid als Amerikaanse president zegt Trump vooral trots te zijn dat hij geen nieuwe oorlog is begonnen. ,,Als eerste president in decennia”, aldus Trump in een videoboodschap aan het Amerikaanse volk.
Delen per e-mail
Trump roept op te bidden voor het succes van zijn opvolger Joe Biden, maar weigerde de naam van zijn democratisch opvolger te noemen. De president weigerde tot nu toe ook de overwinning van Biden te erkennen, die de verkiezingen van 3 november won met 306 stemmen tegenover de 232 stemmen van Trump.
Volgens Trump is zijn nederlaag aan fraude te wijten. Dat leidde ook tot de bestorming van het parlement in Washington door Trump-aanhangers, waarbij vijf mensen omkwamen. Trump benadrukt dat de beweging ,,die wij zijn begonnen”, nog maar aan het begin staat.
Hij riep op tot eenheid na het geweld: ,,Alle Amerikanen waren geschokt door de aanval op ons Capitool. Politiek geweld is een aanval op alles wat we als Amerikanen koesteren. Het kan nooit worden getolereerd. Nu meer dan ooit, moeten we ons verenigen rond onze gezamenlijke waarden, uitstijgen boven de partijdige rancune en onze gemeenschappelijke bestemming smeden.”
In de door het Witte Huis verspreide boodschap stond Trump ook stil bij de door hem behaalde ‘successen’, zoals het vertrek uit het klimaatakkoord van Parijs tegen de opwarming van de aarde. Trumps opvolger Biden maakte al duidelijk meteen na zijn inhuldiging woensdag die stap ongedaan te maken.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
‘Make America great again’
Trump voerde campagne met de belofte om ‘Amerika weer groot te maken’, maar verlaat het Witte Huis met bijna 400.000 doden door de coronavirus waarvan hij het risico bagatelliseerde, een economie die worstelt met de pandemie en de relaties met belangrijke Amerikaanse bondgenoten. ,,Het grootste gevaar waarmee we worden geconfronteerd, is een verlies van vertrouwen in onszelf, een verlies van vertrouwen in onze nationale grootsheid”, aldus Trump. ,,Amerika is geen schuchtere natie van tamme zielen die moeten worden beschermd en beschermd tegen degenen met wie we het oneens zijn.”
De boodschap werd verspreid door het Witte Huis. Trump merkte op dat zijn regering bemiddelde bij vredesakkoorden in het Midden-Oosten en prees zijn agenda voor buitenlands beleid. ,,Ik ben vooral trots om de eerste president in decennia te zijn, die geen nieuwe oorlogen is begonnen.”
Trump breekt traditie
Trump breekt met een lange traditie door vandaag niet naar de beëdiging van zijn opvolger te gaan. Aanhangers die afscheid willen nemen van Trump, moeten vroeg uit de veren. Die plechtigheid staat gepland op vliegbasis Andrews bij Washington. Genodigden worden tussen 06.00 uur en 07.15 uur lokale tijd verwacht. Als Joe Biden om 18.00 uur Nederlandse tijd de ambtseed aflegt, zit Trump vermoedelijk al thuis in Mar-a-Lago (Florida).
,,Ik vertrek van deze majestueuze plek met een loyaal en vreugdevol hart en optimistische geest, en het opperste vertrouwen dat voor ons land en voor onze kinderen het beste nog moet komen", aldus Trump.
Bekijk hieronder onze video’s over de Amerikaanse president Trump:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duitse geheime dienst mag AfD voorlopig niet als ‘verdacht’ behandelen
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst mag de AfD (Alternative für Deutschland) voorlopig niet behandelen als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat heeft een administratieve rechtbank in Keulen beslist. Het uitlekken van de verdenking tegen de oppositiepartij levert volgens de rechters een ‘onaanvaardbare’ verstoring op van de kansengelijkheid van politieke partijen, melden Duitse media. -
Leger Myanmar schendt graf doodgeschoten verzetsheld Angel (19)
Ze werd een martelaar in Myanmar. Maar zelfs in haar graf is de doodgeschoten studente Kyal Sin - bijnaam Angel - geen rust gegund. De autoriteiten hebben haar lichaam opgegraven, onderzocht en weer teruggelegd. De onderzoekers lieten hun afval achter bij het graf. -
Slachtoffers van zware crash in Californië waren net VS binnengesmokkeld via gat in grens
Dertien illegale migranten die gisteren in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië omkwamen bij een tragisch verkeersongeval waren kort ervoor het land binnengesmokkeld via een gat in de grensafzetting. De Amerikaanse grensautoriteiten vermoeden dat de slachtoffers deel uitmaakten van een groep van meer dan veertig illegalen. -
Afgezette Myanmarese leider Suu Kyi weer voor de rechter
De afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi van Myanmar is vandaag via een videoverbinding voor de rechter verschenen. Ze leek volgens haar advocaat in goede gezondheid te zijn. -
Nieuw-Zeeland getroffen door drie aardbevingen in zes uur tijd
Voor de oostkust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland heeft zich gisteravond opnieuw een zware aardbeving voorgedaan. Dat meldt het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS). Het gaat om de derde hevige schok die binnen een tijdsbestek van zes uur plaatsvond, op honderden kilometers van de kust. De derde bereikte een kracht van 8,1 op de schaal van Richter. Eerder was er een schok van 7,4 en 7,1.
-
Video
Trump heeft ook thuis in Florida nog een probleempje
Een afscheidsceremonie op een luchtmachtbasis en dan met Air Force One naar Florida. Zo zien de laatste uren van het presidentschap van Donald Trump (74) er vermoedelijk uit. Daarna neemt hij zijn intrek in zijn resort in Palm Beach, Florida. En dat leidt nu al tot grote ergernis bij zijn buren. -
Dit zijn de belangrijke tijdstippen op de inauguratiedag van Joe Biden
De beëdiging van Joe Biden als de 46ste president van de Verenigde Staten vindt plaats aan de westkant van het Capitool. De ambtstermijn van de gekozen Amerikaanse president begint morgen om 18.00 uur Nederlandse tijd (12.00 uur lokale tijd), zoals voorgeschreven in het twintigste amendement van de grondwet. -
Californië geeft inwoners lucht: Disneyland en honkbalstadions weer open
Een honkbalwedstrijd met publiek en een bezoek aan Disneyland. Het is binnenkort weer mogelijk in de Amerikaanse staat Californië. Nu het aantal besmettingen daalt en steeds meer mensen gevaccineerd worden, kunnen vanaf 1 april pretparken en stadions beperkt weer open. Na een jaar van strenge beperkingen, krijgen de inwoners weer lucht en vertier.