Volledig scherm
Gele hesjes demonstreren op de snelweg © BELGA

Verdachte van doodrijden ‘geel hesje’ in België verhoord door justitie

UpdateDe Nederlandse vrachtwagenchauffeur uit Landgraaf die betrokken was bij het doodrijden van een ‘geel hesje’ in België, heeft zich vandaag bij Belgische justitie gemeld. Dat heeft het OM in Luik bekend gemaakt.

Hij wordt momenteel verhoord, laat een woordvoerder van het Luikse parket weten. ,,De rechter zal later vandaag beslissen hoe het verder gaat. Dat kan betekenen dat hij weer wordt vrijgelaten, of dat hij langer vast moet blijven zitten. In eerste instantie kan de hechtenis maximaal met vijf dagen worden verlengd.”

Vrijdagavond werd een vijftigjarige actievoerder in een geel hesje doodgereden tijdens een demonstratie in Visé bij Luik, niet ver van Maastricht. Justitie in België gaat ervan uit dat de man opzettelijk is aangereden. 

De advocaat van de betreffende chauffeur gaf vandaag aan dat de man zich zou melden. Volgens hem gaat het om een ongeluk. Het parket in Luik had een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Limburger. 

Maastricht

Het is niet duidelijk voor welk bedrijf de man werkt. Het zou gaan om een transportbedrijf in Maastricht. Volgens een andere transportondernemer in de regio is de verslagenheid bij het bedrijf groot. Hij wil niet zeggen om welk bedrijf het precies gaat. ,,Maar het is één groot drama. Deze mensen hebben rust nodig om dit te verwerken.”

Volgens de ondernemer is de onrust over de protesten op de snelweg groot, onder chauffeurs. ,,Dit is natuurlijk een zeer ernstige zaak. Maar er is veel frustratie.”

Vrijgelaten

Zaterdagavond werd een 56-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur aangehouden op verdenking van van de dodelijke aanrijding. Hij bleek onschuldig en is weer vrijgelaten.

De man bleek niets met de aanrijding te maken te hebben, zo maakte de Nederlandse politie gisterochtend bekend. Er was sprake van een verwisseling, omdat agenten het verkeerde kentekennummer hadden doorgegeven.

Kijk hier naar de beelden van vlak na het ongeval: