Verdachte Abdeslam tijdens proces: ‘Ik heb mezelf bewust niet opgeblazen’
Aanslagen ParijsSalah Abdeslam heeft op eigen initiatief besloten om zichzelf niet op te blazen, tijdens de aanslagen in Parijs in 2015. Hij droeg, net als de andere terroristen destijds, een bomvest.
,,Maar ik wilde die niet tot ontploffing brengen. Niet uit lafheid of uit angst, maar gewoon omdat ik het niet wilde’’, vertelde Abdeslam woensdag in de rechtbank in Parijs.
De bekentenis is opmerkelijk omdat hij eerder tegen medeverdachten vertelde dat het bomvest defect was. Ook technisch onderzoekers hebben in de rechtbank verklaard dat de explosieven van Abdeslam niet kónden werken. Er zou iets mis zijn geweest met de bedrading. Maar het bleef onduidelijk of dat per ongeluk was of dat iemand het bomvest bewust onklaar had gemaakt.
‘Ik schaamde me'
In de rechtbank werd Abdeslam woensdag gevraagd waaróm hij tegen anderen zei dat de explosieven niet werkten, terwijl hij nu zegt er zelf voor te hebben gekozen om zich niet op te blazen. ,,Ik was bang voor wat de anderen er van zouden vinden. Ik was nog maar 25 jaar oud. Ik schaamde me.’’
Na afloop van de aanslagen in Parijs zou hij het zelfmoordvest zelfs ‘veilig’ hebben verstopt. ,,Ik heb de ontstekingsknop en batterij verwijderd’’, vertelde Abdeslam. ,,Anders had zelf een kind het nog kunnen laten exploderen.’’
Abdeslam wordt ervan verdacht samen met 9 anderen een serie aanslagen te hebben gepleegd in Parijs op 13 november 2015, op onder meer de Bataclan. Er vielen toen 130 doden en honderden gewonden. Abdeslam is de enige overlevende van de daders. Hij staat sinds september vorig jaar terecht, samen met andere verdachten, zoals wapenleveranciers.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Eindfase
Het proces nadert nu zijn eindfase. De rechter en advocaten verhoren de verdachten dezer dagen over de laatste voorbereidingen van de aanslagen. Abdeslam sprak woensdag alleen over zijn bomvest. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Op alle vragen antwoordde hij door te zwijgen. ,,U speelt een persvers spel met ons: de ene keer wilt u wel antwoorden en dan weer niet’’, zei advocaat Didier Seban.
De andere verdachten hebben de laatste dagen en weken vooral ontwijkende antwoorden gegeven: velen zeggen niet te hebben geweten dat de terroristen van plan waren een bloedbad aan te richten in Parijs.
Pas de komende weken zullen de verhoren over de aanslagen zelf gaan en wat er precies gebeurde op die 13e november. Het vonnis was gepland voor eind mei, maar door corona is het proces al verscheidene weken geschorst geweest. Er wordt nu rekening gehouden met een uitspraak eind juni.
Eerder moesten drie Nederlanders getuigen in het proces. Zij zouden een rol hebben gespeeld bij het leveren van wapens aan de terreurgroep.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Nederlandse verdachte in grootschalig Duits onderzoek naar IS-financiering
In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld. De man is nog niet aangehouden, meldt de Duitse aanklager. Wel is zijn woning in Limburg doorzocht. -
Migranten van eilandje gehaald na oversteek van Turkije naar EU
De Griekse grenswacht heeft donderdag, met de hulp van reddingsteams, vele tientallen migranten van een eilandje gehaald aan de Griekse kant van de rivier de Evros. Die rivier vormt de grens tussen Turkije en Griekenland. Volgens de Griekse radio gaat het om 138 mensen, onder wie 53 kinderen. Door de rivier over te steken wisten zij de Europese Unie binnen te komen. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Inval bij Italiaanse kustwacht na ramp met migrantenschip
De carabinieri van het Zuid-Italiaanse Crotone hebben vandaag een inval gedaan bij de Italiaanse kustwacht, de financiële politie en Frontex. De inval is onderdeel van het onderzoek naar de ramp met het migrantenschip in februari van dit jaar.
-
Waarom escaleert de situatie in Kosovo? Oude wonden, haatpropaganda en politiek opportunisme
-
-
-
Grote groep gewapende mannen valt goudveld in Suriname aan
Een groep van 28 mannen, gewapend met pistolen en automatische geweren, heeft woensdag 6 medewerkers op een goudveld in Suriname aangevallen. Dat meldt de Surinaamse nieuwswebsite Waterkant. De aanval vond plaats nabij het dorp Godo Olo, in het oosten van het land. Het is al langere tijd onrustig in Surinaamse gebieden die rijk zijn aan natuurlijke hulpbronnen, zoals hout, goud en andere delfstoffen. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.