Volledig scherm
An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19) werden in augustus 1995 ontvoerd in Oostende © ANP

Vader Dutroux-slachtoffer An over vrijlating handlanger: Dit is zeer zuur en bitter

De ouders van An en Eefje reageren gelaten op de vrijlating van Michel Lelièvre (48), de voormalige kompaan van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux. ,,Het is allemaal zeer zuur en bitter”, zegt Paul Marchal. ,,Weet u, ons An zou volgende week 42 jaar geworden zijn, maar door toedoen van Michel Lelièvre heeft ze zelfs haar achttiende verjaardag niet mogen vieren.”

,,We wisten dat die vrijlating er zat aan te komen”, reageert Paul Marchal, de vader van An. ,,Lelièvre heeft 23 van de 25 jaar uitgezeten. Michelle Martin (Dutroux’ ex-echtgenote, red.) loopt al tien jaar vrij rond. Dus is de beslissing logisch te noemen, maar daarvoor niet rechtvaardig. Ik vind dat zware criminelen hun straf moeten uitzitten tot de laatste dag. U biedt de langgestrafte geen perspectief mijnheer Marchal, zegt justitie mij dan. Ik zeg u, laat ze hun straf uitzitten en als ze zich niet gedragen, geef ze er dan straf bij. Dat is ook perspectief bieden, maar dan op een andere manier.”

De Vlaamse An werd samen met haar vriendin Eefje in augustus van 1995 ontvoerd. Pas meer dan een jaar later werden hun lichamen gevonden onder een loods naast een huis van Dutroux. Lelièvre had een actieve rol bij de ontvoering van de meisjes. Marchal: ,,De voorwaarden die hij krijgt, zijn om te lachen. Hij mag bepaalde metrolijnen niet nemen, of sommige treinen niet pakken. Wie gaat dat controleren? Wie gaat zich daar elke dag mee bezighouden? En de slachtoffers vergoeden? We zullen zien, de eerste cent van Martin moet mijn familie nog krijgen. Maar het zuurste van al vind ik nog dat Lelièvre, wanneer hij de cel verlaat, meteen recht heeft op een uitkering. En wie betaalt daarvoor - juist ja, u en ik. Lachwekkend vind ik dat.”

Volledig scherm
Paul Marchal, de vader van An © RV

Alibi om te zwijgen

,,Wij nemen akte van deze beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank”, zegt Els Schreurs, de partner van Jean Lambrecks, vader van Eefje. ,,Dit hing al een tijdje in de lucht. Blijkbaar heeft Lelièvre een huurcontract kunnen overleggen en was dat zijn ticket uit de gevangenis. Eigenlijk geeft de strafuitvoeringsrechtbank Lelièvre hiermee een alibi om de waarheid nooit uit te spreken. Hij weet wat er precies allemaal gebeurd is, maar verkiest om te zwijgen. Wij, de nabestaanden, moeten verder leven zonder te weten wat er allemaal precies gebeurd is. Doordat hij niet meer met de nabestaanden in contact mag komen, hoeft hij ons ook nooit meer te zeggen wat er zich precies allemaal heeft afgespeeld.”

Volledig scherm
Jean Lambrecks, met zijn partner Els © Koen Verheijden