Christoph Lübcke tijdens zijn emotionele afscheidsspeech.
Volledig scherm
Christoph Lübcke tijdens zijn emotionele afscheidsspeech. © Screenshot rtl.de

Uitvaart vermoorde Duitse politicus: ‘Lieve papa, je dood is onbegrijpelijk’

Honderden intimi hebben vandaag in de Duitse gemeente Wolfhagen bij Kassel (deelstaat Hessen) de laatste eer bewezen aan CDU-politicus Walter Lübcke (65). Hij werd begin deze maand van dichtbij neergeschoten op het terras van zijn woning en overleed later in het ziekenhuis. 

Tijdens de uitvaartdienst in de kerk van het dorp Istham, bijgewoond door een verslaggever van het Duitse blad Bild, schetste de voorganger hoe de laatste dag eruit zag van de op wrede wijze uit het leven gerukte zestiger, die sinds vorig jaar naast echtgenoot en vader ook opa was.

Lübcke ontbeet op zaterdag 1 juni samen met zijn vrouw Irmgard, twee volwassen zoons, hun echtgenotes en 1-jarige kleinzoon. Die laatste bleef met zijn moeder bij opa en oma logeren. Met zijn vieren maakten ze 's middags een uitstapje naar Edertal, een dorp zo'n 20 kilometer verderop met een prachtige natuur en stuwmeer.

Rond middernacht werd opa doodgeschoten op het terras. Van dichtbij door het hoofd. Zijn jongste zoon vond hem omstreeks 00.20 uur toen hij thuiskwam en zag dat het licht in de woonkamer nog brandde. 

In de voorbeden vroeg de voorganger om opheldering ‘van deze verschrikkelijke misdaad’.

Oudste zoon 

Geen van de nabestaanden nam vanmiddag het woord. Lübckes oudste zoon Christoph deed dat donderdag wel tijdens de massaal bijgewoonde herdenkingsdienst voor zijn vader in de Martinuskerk in Kassel. 

Met ontroerende woorden bedankte hij zijn ouweheer voor  zijn ‘grote liefde en zorgzaamheid’ en voor de waarden en idealen die hij zijn zonen bijbracht. ,,Jouw kleinzoon zul je niet zoals ons naar school brengen. Je zult voor hem ook niet ons favoriete gerecht Schweinepamp maken. Maar we zullen je kleinzoon wel telkens weer over zijn opa vertellen, hem foto's en video's laten zien zodat hij zal weten wat voor geweldige opa je was.’’  

Na de woorden: ‘Lieve papa, na je onbegrijpelijke dood moeten we vandaag afscheid van je nemen’, rolden bij veel aanwezigen de tranen over de wangen. 

Anekdotes

Vanmiddag vertelden vrienden, collega-politici en strijdmakkers van Lübcke anekdotes over de “vriendelijke, belezen man met zijn grote vriendenkring die graag vlierbessensap dronk, naar de sterren keek met zijn echtgenote en een hele benaderbare chef was die zich niet verheven voelde boven zijn kiezers.” Daardoor kreeg de uitvaartplechtigheid een heel persoonlijk karakter. 

Na anderhalf uur eindigde de uitvaartdienst met een lied van de Oostenrijkse zanger Andreas Gabalier: “Ooit zullen we elkaar weer zien”. Daarna trok de rouwstoet door de straten van Istha naar de begraafplaats waar Walter Lübcke ter aarde werd besteld. 

Verdachte 

Precies een week geleden pakte de Duitse politie een verdachte op vanwege mogelijke betrokkenheid bij de dood van de Duitse CDU-politicus. Het ging volgens Duitse media om een jongeman uit de privéomgeving van Lübcke. Hij werd na verhoor weer vrijgelaten. Of de man nog als verdachte wordt gezien, is niet bekendgemaakt.

Een erewacht van leden van de Duitse politie en strijdkrachten staat naast de kist met het stoffelijk overschot van Walter Lübcke tijdens de herdenkingsdienst, afgelopen donderdag.
Volledig scherm
Een erewacht van leden van de Duitse politie en strijdkrachten staat naast de kist met het stoffelijk overschot van Walter Lübcke tijdens de herdenkingsdienst, afgelopen donderdag. © REUTERS
  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen
    VIDEO

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.