Uitbarsting Tonga: aswolk tot maar liefst 55 kilometer hoogte
De onderzeese vulkaanuitbarsting onder het eiland Tonga zorgde voor een aswolk die tot 55 kilometer boven het aardoppervlak reikte. Dat blijkt uit berekeningen van Britse wetenschappers die spreken van een ‘ongekende hoogte'.
Zelden bereikt een aswolk na een vulkaanuitbarsting zulke hoogtes. De meest krachtige uitbarsting in de tweede helft van de vorige eeuw staat op naam van Mount Pinatubo op de Filipijnen in 1991. Destijds kwam de aswolk tot zo'n 40 kilometer hoogte, al zou dat met de huidige en meer accurate technologie nog wel hoger geweest kunnen zijn. Dat zegt de Brit Simon Proud, onder meer verbonden aan het UK National Centre for Earth Observation - die nu onderzoek doet naar de uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vorige week.
Om de hoogte van de uitbarsting onder Tonga te kunnen berekenen, gebruikten de onderzoekers data van een Japanse, Amerikaanse en Zuid-Koreaanse weersatelliet. Slechts een klein deel van de aswolk bereikte overigens de 55 kilometer hoogte en is hoogstwaarschijnlijk waterdamp gerelateerd aan de uitbarsting en geen as. De 55 kilometer is halverwege de hoogte die wordt gezien als het begin van de ruimte. Het grootste gedeelte van deze aswolk kwam tot zo'n 35 kilometer boven het aardoppervlak.
Hulpverlening
Ondertussen is de hulpverlening richting het vulkaaneiland op gang gekomen. De eerste humanitaire vluchten zijn op Tonga aangekomen. Ook werken de telefoon- en internetverbindingen weer. Hele dorpen zijn verwoest en onder meer het vliegveld was bedekt met een dikke aslaag. Het dodental na de natuurramp staat op vijf. Drie mensen kwamen om door de vulkaanuitbarsting en twee door de daaropvolgende tsunami. Het dodental kan nog oplopen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vier kinderen omgekomen tijdens het vissen in Canada: meegesleurd door getijdestroming
-
PREMIUM
Onzichtbare Franse tolweg blijkt boetefuik voor Nederlanders: ‘Niks gezien’
De ANWB waarschuwt Nederlandse vakantiegangers voor een ‘onzichtbare’ tolweg in Frankijk. Ook de Fransen zelf zijn in verwarring. ,,De boetes lopen op tot 375 euro.’’ -
Bizarre fout: Oostenrijkse SPÖ roept verkeerde nieuwe partijleider uit
De Oostenrijkse sociaaldemocratische partij SPÖ heeft zaterdag de verkeerde winnaar van haar voorzittersverkiezingen bekendgemaakt. De stemresultaten waren omgewisseld in een Excel-bestand, zo laat de partij weten. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
Braziliaans actieplan voor Amazoneregenwoud: ferme stap in goede richting voor natuurbehoud
De Braziliaanse president Lula heeft een ambitieus plan gepresenteerd dat in 2030 een einde moet maken aan illegale ontbossing in het Amazoneregenwoud. Reden tot hoop bij Nederlandse natuur- en milieuorganisaties. -
Waarom escaleert de situatie in Kosovo? Oude wonden, haatpropaganda en politiek opportunisme
In Kosovo staan de verhoudingen tussen Serviërs en Kosovaren weer op scherp. De Servische tennisser Novak Djokovic mengde zich in het conflict met politieke uitspraken tijdens het grandslamtoernooi in Parijs.